Google uklonio 600 aplikacija iz Play Store zbog uznemirujućih reklama

Google je razvio inovativan machine-learning pristup za detektovanje kada aplikacije prikazuju reklame van konteksta, što je dovelo do poteza koji je kompanija sada najavila
1351 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

U posljednje vrijeme se pojavljuje sve veći broj aplikacija i igara koje primjenjuju "free-to-play" pristup. Ovo ima smisla, jer uklanjanje prvobitne cijene koja bi se plaćala za kupovinu igre može privući veći broj korisnika da takvu igru isprobaju.

Međutim, developeri i izdavači i dalje imaju potrebu da ostvare zaradu, a kao rezultat te potrebe ubacivanje reklama u ove igre je glavni način generisanja zarade, prenosi Benchmark.rs.

Ponekada reklame koje developeri i izdavači izaberu mogu biti napadne i uznemirujuće, što kvari kompletno korisničko iskustvo.

Zbog toga je Google odlučio da iz svog Play Store ukloni oko 600 aplikacija za koje je otkriveno da sadrže "uznemirujuće reklame", prema mišljenju Google-a.

"Definišemo uznemirujuće reklame kao reklame koje se korisnicima prikazuju na neočekivan način, uključujući onesposobljavanje ili sprečavanje upotrebe funkcija na uređaju. Iako se one pojavljuju u okviru aplikacija, jedna vrsta uznemirujućih reklama je u porastu i nazivamo ih "out-of-context ads" (reklame/oglasi van konteksta), a odnose se na praksu da maliciozni developeri prikazuju reklame na mobilnim uređajima kada korisnik nije aktivan u njihovoj aplikaciji", navodi se u saopštenju kompanije Google.

Dodaju i da su nedavno razvili inovativan machine-learning pristup za detektovanje kada aplikacije prikazuju reklame van konteksta, što je dovelo do poteza koji je kompanija sada najavila.

Bonus video: