Kako ćemo u budućnosti puniti mobilne telefone?

Kapljice vode koje se odbijaju o vodootporne površine prilikom kondenzacije imaju određeno naelektrisanje
3 komentar(a)
telefon, Foto: Shutterstock
telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.08.2014. 19:48h

Naučnici sa Masačusetskog tehnološkog instituta tvrde da kapljice vode mogu proizvesti električnu energiju koja se može primijeniti za punjenje pametnih telefona.

Na MIT-u kažu da bi vlaga u vazduhu mogla poslužiti kao izvor električne energije za pametne telefone. Naime, kapljice vode koje se odbijaju o vodootporne površine prilikom kondenzacije imaju određeno naelektrisanje koje se može koristiti za punjenje električnih uređaja.

Da bi to naelektrisanje bilo iskorišćeno dovoljne su dvije takne metalne pločice između kojih se odbijaju kapljice vode. Ako se te pločice, od aluminijuma ili bakra, povežu u strujno kolo, razlika potencijala bi se mogla koristiti za punjenje određenih uređaja.

Takođe, ova tehnologija bi mogla da se koristi i za proizvodnju električne energije u domaćinstvima. Međutim, kao i kod svake nove tehnologije i kod ove ima određenih problema. Jedan od njih je što je sistem jako spor. Naučnici pretpostavljaju da bi za potpuno punjenje baterije, prosječnog pametnog telefona, bilo potrebno oko 12 sati. Drugi problem je taj što se ovaj proces oslanja na kondenzaciju i vlagu u vazduhu. To znači da bi se ovakvi sistemi mogli koristiti samo u područjima sa velikom vlagom, poput obala rijeka i slično.

Iako smo još uvijek daleko od masovne proizvodnje, interesantno je videti na koji bi način pametni telefoni mogli da funkcionišu u budućnosti. Naravno, ovo je ekološki prihvatljiv sistem, jer se voda kondenzuje u samoj atmosferi, što znači da bi jednog dana mogli da koristimo atmosferu kao ogromni izvor energije.

Bonus video: