Kako video igre utiču na razvoj djeteta?

Veliki broj igara može igrati više igrača istovremeno. Osim što to može biti dobra zabava za cijelu porodicu i prijatelje, ovo pomaže djetetu da upozna principe timskog rada
3214 pregleda 0 komentar(a)
Kako video igre utiču na razvoj djeteta?, Foto: DoMEn
Kako video igre utiču na razvoj djeteta?, Foto: DoMEn

Ponekad mi se čini da moje dijete ne prestaje da provodi sate igrajući igre za koje mi ponekad nije jasno zbog čega su mu toliko zanimljive. Onda se vratim u svoje djetinjstvo i sjetim se da sve ono što je mene zabavljalo, moji roditelji nisu uvijek razumjeli, pa mi bude malo lakše.

Ipak, kad samo pomislim na to da bi moje dijete zbog video igara moglo da zapostavi ostale aktivnosti i obaveze, poput škole, vannastavnih aktivnosti i druženja sa prijateljima, briga se opet pojavi. Da ne pričam o tome da, zbog elemenata nestvarnog prisutnih u nekim igrama, zamišljam sve moguće scenarije u vezi sa tim kako ih dijete doživljava i šta se mota u njegovoj glavi.

Na svu sreću, osjetila sam veliko olakšanje nakon što sam pročitala izvještaje brojnih istraživanja sprovedenih na ovu temu, poput ovog, objavljenog u časopisu American Psychologist, i finskog Priručnika o videoigrama za edukatore. Zahvaljujući njima sam upoznala dobre strane video igara.

Jačanje kognitivnih funkcija

ddd
Jačanje kognitivnih funkcija(Foto: doMEn)

Dok sam čekala da naš nedjeljni ručak bude gotov, iz prikrajka sam posmatrala moje dijete dok igra svoju omiljenu video igru. Fokus mu je bio na visokom nivou, a nisam mogla da ne primijetim sposobnost da podijeli pažnju na više stvari istovremeno, kao i to da u trenutku preusmjeri pažnju na neočekivane okolnosti koje su se pojavljivale sa druge strane ekrana i brzo reaguje kako bi izbjegao negativne posledice u igri. Uz sve ovo, ali i zahvaljujući dobroj procjeni trenutne situacije, planiranju narednih koraka i pamćenju onoga što se već dogodilo, kao i orijentaciji u prostoru i donošenju zaključaka, “sticanje” narednog nivoa je stiglo prije samog ručka.

Bolja socijalizacija

ddd
Socijalne vještine važne za svakodnevno funkcionisanje(Foto: doMEn)

Socijalne vještine se uče od rođenja i važne su za svakodnevno funkcionisanje, a u njihovom razvoju upravo video igre mogu biti od pomoći.

Veliki broj igara može igrati više igrača istovremeno. Osim što to može biti dobra zabava za cijelu porodicu i prijatelje, ovo pomaže djetetu da upozna principe timskog rada.

Kako svaka igra ima onoga ko je za nijansu bolji, u situaciji kad dijete nije pobjednik, naučiće kako da se izbori sa neuspjehom i kontroliše ljutnju, što je, složićeš se sa mnom, vještina važna za kvalitet cjelokupnog života, ruku pod ruku sa razvojem strpljenja i upornosti koji će biti neophodni svim malim (i velikim) ljubiteljima video igara koji žele da budu proglašeni pobjednicima narednog puta.

Osim toga, pojedine igre mogu se igrati online, sa onima koje u stvarnom životu možda i ne poznajemo. Ovo znači da će dijete učiti kako da se nosi sa onima koji ne žele da igraju po pravilima lijepog ponašanja, ali i to koliko je važna vještina rješavanja konflikta.

Međutim, postoji nešto na šta moraš obratiti pažnju, kako bi tvoje dijete zaista iskusilo samo benefite igranja video igara.

ddd
Provjerite da li sadržaj igre odgovara uzrastu djeteta(Foto: doMEn)

Prvo, provjeri da li sadržaj igre odgovara uzrastu djeteta. U ovome ti može pomoći ESRB (Entertainment Software Rating Board) oznake koje se nalaze na kutiji igara, a za konkretne igre provjeru možeš obaviti i ovdje. Imaj u vidu da igre sa online komponentama imaju posebne napomene za takvo igranje, jer jezik koji se koristi u komunikaciji između igrača umije biti neprimjeren uzrastu, a određene mehanike, poput opšteprisutnih loot box-ova su u zemljama poput Belgije proglašene za kockanje.

Postoji ukupno 7 oznaka i to:

  • EC (Early Childhood) - igre namijenjene djeci predškolskog uzrasta,
  • E (Everyone) - igre prikladne svim uzrastima,
  • E10+ (Everyone 10+) - igre čiji je sadržaj prikladan za sve starije od 10 godina,
  • T (Teen) - igre za sve iznad 13 godina,
  • M (Mature) - igre prikladne za one koji imaju 17 i više godina,
  • AO (Adults Only) - igre prikladne samo za punoljetne i
  • RP (Rating Pending) - igre koje još uvijek nisu dobile oznaku.

Osim ovog, postoji i PEGI (Pan European Game Information) sistem, gdje su, za razliku od ESRB, oznake iskazane numerički prema uzrastu za koji je igra primjerena. Kakvo je stanje prema PEGI sistemu kada je određena video igra u pitanju, možeš veoma jednostavno provjeriti ovdje.

Druga stvar koju ne smiješ zaboraviti je dogovor sa djetetom u vezi sa tim koliko će vremena provesti igrajući igre. Samo se sjeti početka priče - iako ovaj vid zabave ima pozitivne strane, među kojima je i podsticanje kreativnosti, ne želiš da tvoje dijete zbog toga zanemari sve ostale obaveze i aktivnosti, zar ne?

Nadam se da ti je sada bar malo lakše kada je igranje igara u pitanju i da ćeš se rado pridružiti svom djetetu makar u jednoj partiji - onoj prije nedjeljnog ručka.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, koji tvom djetetu može poslužiti kao izvor za ove i slične teme.