Kako vještačka inteligencija utiče na potrošačke navike

Kupci u svojim odnosima s robnim markama biraju sve relevantnija iskustva, a ostatak delegiraju AI asistentima. To znači da bi kompanije trebalo da skrenu pažnju s rutine na relevantnost, a brendovi se moraju fokusirati na težnje kupaca
912 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Na tržištu je sve više proizvoda i usluga utemeljenih na AI (artificial intelligence - vještačka inteligencija) i njihova upotreba je u stalnom porastu.

SAP studija objavljena u ponedjeljak pokazala je da su pet najvažnijih trendova u iskustvu kupca AI posrednici, relevantna iskustva, potrošači postaju saradnici, zajednice zamjenjuju tržišta i vrijednosti brenda u odnosu na vlastite vrijednosti.

Algoritmi vještačke inteligencije (AI) novi su posrednici između kompanija i kupaca, kažu istraživači. Kako složenost svakodnevnog života uzrokuje kognitivno preopterećenje, potrošači se oslanjaju na AI algoritme za dobijanje preporuka o proizvodu, kršeći uobičajene interakcije. To znači da potrošači rado prihvaćaju Netflix predloge filmova i serija ili Googleove rezultate pretraživanja, prenosi Indikator.ba.

Kupci u svojim odnosima s robnim markama biraju sve relevantnija iskustva, a ostatak delegiraju AI asistentima. To znači da bi kompanije trebalo da skrenu pažnju s rutine na relevantnost, a brendovi se moraju fokusirati na težnje kupaca.

Bilo koji dio potrošačkog iskustva koji nije bitan, emotivno i vrijednosno ostaće na drugom mjestu, gdje će ga preuzeti AI algoritmi.

“Sam proizvod ili usluga postaju sve manje važni među svim faktorima koji određuju odluke kupca. Kupci žele više pozitivnih emocija, uvjerenja, interakcije izgradnje povjerenja - ukratko, iskustva. I ta iskustva treba personalizovati; robne marke više ne mogu nastaviti s istim pristupom “jedna veličina odgovara svima”. Zahvaljujući sve većoj snazi ​​obrade podataka, otvoren je put prema algoritmima mašinskog učenja, što je ključ za personalizovano digitalno iskustvo”, rekao je Alexandru Jijian, SAP-ov predsjednik za pomoć iskustvima korisnika za centralnu i istočnu Evropu.

Bonus video: