Ko je vaša tajna simpatija na Facebook-u?

Ko bi mogao biti potajno zaljubljen u vas saznaćete isključivo ako ste vi na listu stavili osobu koja je stavila i vas
1652 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukoliko ste mislili da ste Fejsbuku dosad otkrili toliko privatnih podataka da nema šanse da bi ih moglo zanimati još nešto - niste u pravu. Naime, Fejsbuk je nedavno najavio “Facebook Dating”, svojevrsnu “podaplikaciju” za spajanje ljudi. Njena mogućnost koja je pak podigla najviše prašine je “Secret crush” iliti “Tajna simpatija”.

Ta opcija će vam omogućiti da sa postojeće liste prijatelja odaberete do devet ljudi prema kojima “osjećate nešto više”, a vašim prijateljima da na tu listu stave i vas. Kada vas neko stavi na listu svojih tajnih simpatija, vama će doći notifikacija da ste na nečijoj listi, ali ne i na čijoj.

Ko bi mogao biti potajno zaljubljen u vas saznaćete isključivo ako ste vi na listu stavili osobu koja je stavila i vas. Dakle, princip je isti kao i na Tinderu, a neminovno će dovesti i do nekih poprilično neugodnih situacija. Neki su čak, sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, uvjereni da bi na Fejsbuku mogao nastati pravi haos prepun ljubavnih trouglova, kvadrata i ostalih geometrijskih oblika.

Istovremeno su mnogi na društvenim mrežama komentarisali da je ova novotarija iz Fejsbuka i prilično jeziva. “Mashable” se tako pita zašto bi iko Fejsbuku govorio u koga smo potajno zaljubljeni, pa navode faktor nelagodnosti, ali i mogućnost da se ovo zloupotrijebi za online nasilje i zlostavljanje. Facebook Dating, prenosi Vox, u SAD-u će biti lansiran do kraja godine, a prva zemlja u kojem je testiran bila je Kolumbija.

“Spajanje potencijalnih ljubavnih partnera je ponašanje koje na Fejsbuku primjećujemo već neko duže vrijeme. Ono što mi želimo je da ljudima olakšamo da se spoje pa smo procijenili da je sada pravo vrijeme za to”, objasnio je strategiju Fejsbuka njihov product manager Nejtan Šarp za “The Verge”.

Bez uljepšanog i korporativnog jezika, potpuno je jasno šta Fejsbuk namjerava sa Facebook Datingom koji će sigurno biti najatraktivniji mlađoj populaciji - pomladiti bazu svojih korisnika koji ih već godinama napuštaju, pa se ili potpuno isključuju sa društvenih mreža ili vrijeme provode na Instagramu.

Bonus video: