"Letjeći čovjek" pao na pola puta u pokušaju prelaska Lamanša (VIDEO) - Vijesti.me
NESUPJEŠAN PRVI PUT

"Letjeći čovjek" pao na pola puta u pokušaju prelaska Lamanša (VIDEO)

Da bi prešao oko 36 kilometara Lamanša na svom "flajbordu" trebalo je da napuni napravu kerozinom na engleskoj strani, 18 kilometara od francuske obale. Prema radio razgovoru koji je čuo novinar Frans presa on je bio svjestan kada je pokupljen iz mora

Zapa uzlijeće
Zapa uzlijeće (Foto: Reuters)

Francuz Frenki Zapata, nazvan "letjeći čovek" jutros je iz Francuskog mjesta Sangat pokušao da preleti Lamanš na svojoj napravi, letećoj platformi, ali je pao u more otprilike na pola puta.

Pao je na mjestu gdje je trebalo da se spusti na brod i napuni gorivo, i spašen je, saznaje se od njegovog okruženja, prenosi Frans pres.

Da bi prešao oko 36 kilometara Lamanša na svom "flajbordu" trebalo je da napuni napravu kerozinom na engleskoj strani, 18 kilometara od francuske obale. Prema radio razgovoru koji je čuo novinar Frans presa on je bio svjestan kada je pokupljen iz mora. 

Nekadašnji svjetski šampion u džet-skiju 40-ogodišnji Zapata namjeravao je da preleti Lamanš na svom izumu, "flajbordu", od Sangata u Francuskoj do Dovera u Engleskoj. Poslije pažljivih priprema on je krenuo jutros iz Sangate, pričvršćen za svoju malu leteću platformu. Iz daleka je izgledalo kao da skejtbordom ide nebom.

Ali kada se spustio da uzme kerozin, na oko pola puta naišao je na problem, rekla je portaprolka Ana Venekas. Ona je rekla da je let otkazan i da ja Zapata dobro.

Planirana brzina letjenja bila je 140 kilometara na sat.

Njegova letjeća mašina ima pet malih turbo-mlaznih motora na kerozin koji izbacuju vazduh i omogućuju joj da lebdi ili leti.

"To je nov način letjenja ...letite kao ptica. Letite svojim tijelom", rekao je Zapata juče prilikom priprema za poduhvat.

Priliku da napuni rezervoar gorivom imao je samo jednom, uz opasno sletanje na brod koji ga je čekao na britanskoj strani.

Televizija CNjuz je prenijela je izjave ljudi bliskih Zapati da mu je prekinut put kada je udario u brod gdje je trebalo da uzme gorivo i pao u vodu.

On se nadao da će preći 36 kilometara Lamanša za oko 20 minuta. Nosio je paket pun kerozina u rukama i planirao je da napuni gorivo sa broda na pola puta.

Zapata je 14. jula tokom parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje "flajbordom" preletio nekoliko desetina metara iznad Jelisejskih polja u Parizu i zadivio okupljene gledaoce.


Vidi sve komentare