Maliciozni program za godinu i po "zaradio" preko dvije milijarde dolara

Ransomeware bi trebalo da potpuno prestane sa distribucijom u narednih 20 dana, a žrtvama je preporučeno da požure sa uplatama, budući da će ključevi za dešifrovanje podataka biti obrisani do kraja juna
3809 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2019. 20:54h

Skoro godinu i po dana od početka ransomeware projekta GandCrab zatvara operaciju, te prestaje sa distribuiranjem malicioznih programa.

GandCrab je u ransomeware svijet ušao 28. januara 2018. godine, kada je počeo sa reklamiranjem svojih usluga na underground sajtovima za sajber kriminalce.

Od tada je postao jedan od dominantnijih, ako ne i najdominantniji akter u ransomeware svijetu, ali su operacije počele da se usporavaju u poslednjih nekoliko mjeseci.

Tako sigurnosni eksperti tvrde da je GandCrab najavio zatvaranje servisa, budući da su "zaradili" preko dvije milijarde dolara u ransomeware isplatama.

Dalje se navodi da su kreatori jednog od najuspešnijih ransomeware-a 150 miliona dolara uložili u legalne poslove, što je izgleda dovoljno da se napusti svijet sajber kriminala, piše PC Press.

Ransomeware bi trebalo da potpuno prestane sa distribucijom u narednih 20 dana, a žrtvama je preporučeno da požure sa uplatama, budući da će ključevi za dešifrovanje podataka biti obrisani do kraja juna.

Bonus video: