Otkrivamo slatke Google tajne...

Još jedna korisna opcija za koju brojni korisnici ne znaju jeste pretraživanje putem boja
125 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2014. 20:12h

Iako Google pretraživač koristimo skoro svakodnevno, mnogi nisu svjesni brojnih opcija koje omogućavaju brže i efikasnije pretraživanje i pronalaženje informacija.

Naučnik iz kompanije Google, dr Dan Rasel, otkrio je novinarima Business Insidera sve tajne pretraživanja putem njihovog preživača. Business Insider je na osnovu njegovih savjeta objavo neke korisne i zanimljive savjete koji će pomoći u svakodnevnom pretraživanju interneta.

Rasel navodi da su osnove pretraživanja svima itekako poznate (poput toga kako da dobijete informacije o vremenskoj prognozi i temperturi, o tome koji filmovi igraju u bioskopima...), ali ako želite da naprimjer saznate koliko kilometara iznosi određeni broj milja ili da prebacite farenhajte u stepene celzijusa, nije potrebno da prvo tražite posebne stranice za konverziju, već možete samo da u Google upišete npr. „100 miles in km“ ili „212F in C“, a rezultat će biti prikazan odmah ispod upita.

Svoje pretraživanje na ovom pretraživaču možete da ograničite samo na određene stranice, tipove datoteka, određene izraze i slično. Ako želite da saznate informacije samo na određenoj stranici, nakon upisivanja pojma pretraživanja dodajte „site:“ i ime stranice - ako želite da saznate sve o pametnim uređajima na stranici Vijesti.me, dovoljno je da u Google pretraživač upišete “smartphone site: vijesti.me“.

Na sličan način možete da pretražujete samo po određenim domenima pa, ako pored pojma pretraživanja upišite „site:. edu“, u rezultatima pretrage ćete dobiti samo stranice sa .edu domena. Još jedna korisna opcija jeste i pretraživanje po tipu datoteke dodavanjem npr. „filetype:PDF “ (ili doc, txt itd.) - tad ćete među rezultatima pretraživanja dobiti samo PDF datoteke.

Ako želite da pronađete neki tačno određen izraz, pojam pretraživanja stavite u navodnike, a ako želite da pretražujete slične pojmove ili sinonime između tih pojmova u Googleu upišite „O R“ (npr. wellness OR spa). Ako kliknete na opciju „slike“ i na malu oznaku fotoaparata, moći ćete da uploadujete fotografiju sa računara ili upišete URL neke fotografije sa weba, a Google će izbaciti dodatne informacije o toj slici (npr. napisaće koji se grad nalazi na slici i slično) te brojne linkove na stranice na kojima se pojavljuje ista/slična slika.

Još jedna korisna opcija za koju brojni korisnici ne znaju jeste pretraživanje putem boja pa, ako želite da pretražujete fotografije na kojima se prikazuje samo određena boja, potrebno je ići na slike/alati za pretraživanje i među odabranim opcijama, kliknuti na boju koju želite da pretražujete.

Galerija

Bonus video: