Otvoreni punjači mogu da vam prenesu virus za deset sekundi

U prvoj polovini ove godine zabilježeno je 105 miliona hakerskih napada na Internet stvari - uređaje koji su povezani u našim domovima internetom
2414 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako napunite bateriju svog uređaja na bilo kom otvorenom punjaču u restoranu, aerodromu ili hotelu, rizikujete da za 10 sekundi dozvolite pristup virusima. To se dešava, jer su uređaji za hakovanje jeftini i dostupni na tržištu za 20-tak dolara.

Agencija Evropske unije za bezbjednost mreže i podataka proglasila je oktobar mjesecom sajber bezbjednosti. Cilj je da se podigne svijest o prijetnjama koje vrebaju sa interneta i potrebom za stalnom edukacijom.

Kako se zaštiti na internetu kod kuće i na putovanju, i kako vještačka inteligencija utiče na društvo, samo su neke od tema jedne od najvećih konferencija o IT bezbednosti - Nekstu.

„Pokušajte da izbjegnete priključenje nepoznatih USB kablova na Vaš lap-top ili ljude koji vas mole da napune svoj telefon preko vašeg laptopa. To se radi da biste izbjegli da neko priključi modifikovani USB kabl preko koga može da špijunira ili kontroliše vaše uređaje“, rekao je Den Demeter stručnjak za sajber bezbjednost, „Kasperski“.

Da biste to spriječili dovoljno je instalirati tzv. „USB kondom“ zaštitu koja košta manje od 10 eura. Putnici ne bi trebalo da svoje uređaje ostavljaju bez nadzora, treba da koriste žicom povezani miš i tastaturu i da čuvaju svoje kartice tzv. „RFID zaštitom“, jer su tako sigurni da niko ne može da očita karticu-ključ od sobe, ili neku drugu sa ličnim podacima.

Sigurnost podataka sve je više ugrožena i u sopstvenoj kući. U prvoj polovini ove godine zabilježeno je 105 miliona hakerskih napada na Internet stvari - uređaje koji su povezani u našim domovima internetom.

„Neophodno je provjeriti kakav internet ruter imate, da li je ispravan i apdejtovan jer na njemu nije nije lako ugraditi neki bezbjednosni sistem“, istakao je Marko Prajs istraživač u oblasti sajber bezbjednosti.

Bonus video: