Pomama na internetu: Ima li razloga da brinemo zbog Face App-a?

Sve je počelo tvitom developera aplikacija Džošuom Nozijem koji je ukazao na to da aplikacija u isti tren kad je upalite, aploaduje vaše fotografija bez pitanja na svoj server
13040 pregleda 4 komentar(a)
Pažljivo pročitajte kako funkcioniše aplikacija (ilustracija), Foto: Screenshot
Pažljivo pročitajte kako funkcioniše aplikacija (ilustracija), Foto: Screenshot

Posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama pojavljuju se fotografije korisnika koji su "ostarili" preko aplikacije FaceApp.

Šta se krije iza ove aplikacije i da li bi korisnici trebali biti zabrinuti?

Aplikacija dolazi iz "kuhinje" ruske kompanije Wireless Lab je već ranije imala svoj trenutak slave. Ipak, ovaj put se mnogi stručnjaci pitaju što je s privatnošću i radi li aplikacija na tome da zaštiti podatke korisnika.

Sve je počelo tvitom developera aplikacija Džošuom Nozijem koji je ukazao na to da aplikacija u isti tren kad je upalite, aploaduje vaše fotografija bez pitanja na svoj server.

Neki stručnjaci bezbjednosti na internetu kažu da nema dokaza da se aplikacija tako ponaša i da FaceApp nudi korisniku da odabere fotografiju na koju želi staviti filter.

Sama aplikacija ne objašnjava ništa po tom pitanju u svojim pravilima o privatnosti, a ne spominje ni kako obrađuje fotografije na svom serveru.

Advokatica Elizabet Pots Veinstein na Twitteru je upozorila na uslove korištenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

"Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uslove korištenja FaceApp-u daju "stalnu, neopozivu, besplatnu i na nivou svijeta" dozvolu za "korištenje, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih dijela" od vašeg sadržaja."

To bi značilo da su korisnici FaceApp-u dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god im treba, uključujući i reklame.

Ako korisnici koji instaliraju FaceApp imaju isključenu opciju pristupa fotografijama na njihovim uređajima, aplikacija će i tu opciju ignorisati i pristupiti fotografijama.

Bonus video: