Preminuo Mark Herd, direktor Orakla i bivši direktor HP-a

Herd je prije mjesec dana otišao na bolovanje zbog nepoznatih zdravstvenih razloga
2858 pregleda 1 komentar(a)
Herd, Foto: AP
Herd, Foto: AP

Mark Herd, direktor Orakla i bivši direktor Hjulet-Pakarda, dvije najslavnije kompanije Silikonske doline, umro je u 63. godini, javlja CNN.

Osnivač i predsjednik Orakla, Leri Elison potvrdio je danas vijest o Herdovoj smrti.

"Mark je bio moj bliski i nezamjenjivi prijatelj i kolega od povjerenja. Orakl je izgubio sjajnog i voljenog lidera", rekao je Elison.

Herd je prije mjesec dana otišao na bolovanje zbog nepoznatih zdravstvenih razloga. Tada je zaposlenima poručio: "Odlučio sam da moram neko vrijeme provesti koncentrisan na zdravlje."

Bio je izvršni direktor i direktor odbora Orakla od 2014. godine, a u njoj je počeo da radi 2010. godine, mjesec dana nakon što je dao otkaz na mjesto izvršnog direktora HP-a zbog optužbi za seksualno uznemiravanje, podsjeća Indeks.

Elison je tada za HP rekao da su napravili najgoru odluku oko zapošljavanja otkako je Epl dao otkaz Stivu Džobsu.

Iz HP-a su kasnije izjavili kako je vanjska istraga pokazala da optužbe o seksualnom zlostavljanju nisu tačne, ali da je Herd prekršio HP-ove standarde poslovnog ponašanja. Iz HP-a je otišao s 12 miliona dolara otpremnine te značajnim brojem dionica.

Orakl i HP su veliki rivali s dugom istorijom sukoba pa njegov dolazak u Orakl nije prošao olako. HP je tužio Orakl u pokušaju da spriječi Herda da mu se pridruži. Tvrdili su da postoji opasnost od otkrivanja njihovih povjerljivih informacija.

Herd je rođen u Njujorku 1957. godine, a srednju školu završio je u Majamiju. Diplomirao je 1979. godine na fakultetu Bejlor u Teksasu, gdje je igrao tenis i bio predsjednik bratstva.

Karijeru je započeo 1980. godine u kompaniji ATM kao prodavac, a do 2003. godine došao je do mjesta izvršnog direktora. U HP je došao 2005. godine i u njemu proveo pet godina prije odlaska u Orakl.

Skoro tri decenije bio je oženjen za suprugu Paulu s kojom ima dvije kćerke.

Bonus video: