(VIDEO) SpaceX lansirao 60 satelita za superbrzi internet

Misija, četvrta po redu i poznata kao "Starlink", ima za cilj da postavi "sazvježđe" satelita, a prvi su u svemir lansirani 24. maja
1369 pregleda 2 komentar(a)
Lansiranje SpaceX-ove rakete, Foto: Craig Bailey/AP
Lansiranje SpaceX-ove rakete, Foto: Craig Bailey/AP
Ažurirano: 12.11.2019. 10:26h

Američka privatna tehnološka kompanija SpaceX lansirala je 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internet vezu za korisnike širom svijeta. Raketa Falkon 9, lansirana sa Floride, ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu.

Misija, četvrta po redu i poznata kao "Starlink", ima za cilj da postavi "sazvježđe" satelita, a prvi su u svemir lansirani 24. maja.

Kompanija Ilona Maska planira da u orbitu postavi gotovo 12.000 "Starlink" satelita. Taj broj bi se, kako prenosi dpa, mogao popeti i do 40.000 satelita koji će po isteku vijeka trajanja izgorjeti u Zemljinoj atmosferi.

"Starlink" bi trebalo da omogući dostupnost interneta značajnom dijelu svjetske populacije koja je i dalje offline, posebno u ruralnim područjima, a istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno svojim provajderima, ponudio konkurentnu alternativu.

Svaki satelit je težak oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internet vezama su svedeni na najmanju moguću mjeru.

SpaceX će početi da pruža "Starlink" internet uslugu 2020. korisnicima u SAD i Kanadi, a globalnu će uslugu početi da pruža posle 24 odrađene misije.

Bonus video: