Uz ove savjete možete sačuvati bateriju telefona

Savjeti primjenjivi i za iOS i za Android
995 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Većina nas ne može zamisliti život bez mobilnog telefona pa je zbog toga ispražnjena baterija i bjesomučna potraga za utičnicom jedan od najstrašnijih zamislivih scenarija današnjice.

Baterija novijeg iPhonea, uz umjerenu potrošnju, trebala bi trajati i do 24 sata, no budimo realni, svi smo na mobilnim non-stop i to je zaista preoptimistično. Zbog toga je Business Insider složio pet savjeta kako usporiti potrošnju baterije.

Iako se savjeti odnose na iPhone, mogu se primijeniti i na mobilne s Android operativnim sistemima.

Provjerite koje vam aplikacije troše najviše baterije

Ovo možete provjeriti i na iPhoneima i na Androidima. Jednostavno u Settings (Podešavanja) odaberite opciju Battery (Baterija/Potrošnja baterije) i tamo će vam se izlistati aplikacije po potrošnji baterije. Po tome onda možete isključiti one aplikacije koje vam troše više baterije ili ih možda manje koristiti, ako vam nisu zaista neophodne.

Svjetlina ekrana

Osim ako je zaista sunčan dan i svjetlost bliješti na sve strane, nema potrebe da vam svjetlina ekrana bude na maksimumu. Smanjite "brightness" do najnižeg nivoa na kom još uvijek možete normalno vidjeti sve što se događa na ekranu i baterija mobilnog će vam biti veoma zahvalna.

Isključite Wi-Fi ili mobilne podatke

Kada ste spojeni na Wi-Fi, isključite mobilne podatke i obrnuto, nema potrebe da vam obje opcije budu stalno upaljene i da vam obje gutaju bateriju istovremeno. Ako niste zavisnik o Instagramu pa se nekim čudom dogodi da vam internet veza uopšte ne treba, a ne želite ni da vas iko uznemirava pozivima i porukama, uključite avionski način rada.

Isključite lokaciju

Kad vam ne treba, isključite praćenje lokacije na telefonu. Uštedjećete dosta na bateriji.

Low Power Mode

Low Power Mode ili štednja baterije uključi se kad već ostanete na veoma malom procentu baterije, no možete djelovati preventivno i taj način rada uključiti i ranije kako bi vam uštedio energiju limitirajući aktivnosti koje se odvijaju u pozadini dok vi na telefonu radite nešto drugo.

Bonus video: