Za rane testove startapa 100.000 eura

Ministarstvo nauke pripremilo program pomoći inovativnim, tehnološkim biznisima
285 pregleda 0 komentar(a)
Država počinje da finansira inovacija - Ilustracija, Foto: Shutterstock
Država počinje da finansira inovacija - Ilustracija, Foto: Shutterstock

Država će u ovoj godini opredijeliti 100.000 eura za rana testiranja tehnoloških biznisa sa potencijalom brzog rasta - startap, i konkurs za dodjelu sredstava bi, prema planu, trebalo da bude raspisan do aprila.

Konkurs je predviđen Programom podsticanja inovativnih startapova u Crnoj Gori, kojeg je Vlada, na predlog Ministarstva nauke, usvojila na posljednjoj sjednici 2018.

Prema planu Ministarstva nauke, država će naredne godine udvostručiti iznos grantova, dok će 2021. taj iznos biti uvećan četiri puta i iznosiće 400 hiljada.

Startap je u crnogorskom zakonodavstvu definisan kao “novoformirano privredno društvo koje se osniva s ciljem razvoja inovativnih ideja ili poslovnih modela i njihove komercijalizacije na tržištu”. U usvojenom programu, međutim, on se ne odnosi na sve početnike u biznisu, pa je i termin prilagođen u “inovativni startaup”.

Povoljniji ambijent za razvoj te vrste biznisa, premijer Duško Marković je najavio na Startup samitu Evrope, koji je u novembru održan u Sofiji. On je tada rekao da crnogorsko okruženje, i zakonodavno i poslovno, nije pogodno za pokretanje startap biznisa i dodao da će Crna Gora povoljan ambijent za startape imati do 2020. godine.

U tom smislu, dokument koji je usvojen na sjednici Vlade na kraju prošle godine, za cilj, pored ostalog, ima uklanjanje zakonskih barijera, razvoj naprednih finansijskih šema, podsticanje i privlačenje talenata…

Bonus video: