Zabrinutost zbog spajanja Facebooka, Messengera, Instagrama i WhatsAppa

Budući da su tri aplikacije za chat u vlasništvu Facebooka, koje su ujedno i neke od najvećih te vrste u svijetu, ideja o njihovom "spajanju" razlog je za zabrinutost FTC-a
1129 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Savezna trgovinska komisija SAD-a (FTC) navodno razmišlja o ideji da preduzme restriktivne mjere kako bi spriječila da kompanija Facebook spoji svoje platforme kao što su Facebook Messenger, Instagram i WhatsApp.

Ukoliko se to dogodi, to bi moglo ozbiljno naštetiti ideji Facebooka o spajanju njegovih istaknutih aplikacija za dopisivanje kao što su Facebook Messenger, WhatsApp i servisa za razmjenu poruka unutar Instagrama, stoji u novom izvještaju Wall Street Journala.

Facebookov plan, koji je izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg prvi put otkrio početkom ove godine, je da ove tri aplikacije za dopisivanje funkcioniraju samostalno, ali i da omoguće ljudima da komuniciraju s članovima svake od ovih platformi bez obzira na status računa.

Ovo znači da biste mogli koristiti WhatsApp za razgovor s ljudima na Instagramu čak i ako vaši Instagram prijatelji ne koriste WhatsApp.

Budući da su tri aplikacije za chat u vlasništvu Facebooka, koje su ujedno i neke od najvećih te vrste u svijetu, ideja o njihovom "spajanju" razlog je za zabrinutost FTC-a.

Takođe, nagađa se i to da se FTC bavi pitanjem na koji način Facebook kontroliše pristup treće strane funkcijama na svojim platformama. Uprkos nagađanjima, nikakve službene najave FTC-a u vezi s ovim planovima do sada nije bilo.

Bonus video: