Zbog povećanja broja korisnika kolaps interneta će biti sve češći

Stariji ruteri sve se teže nose sa novim tehnologijama, poput pametnih telefona i tableta, koji su uzrokovali povećanje broja korisnika interneta i vremena provedenog na njemu
6 komentar(a)
Internet kablovi, Foto: Twotsi.com
Internet kablovi, Foto: Twotsi.com
Ažurirano: 15.08.2014. 18:30h

Pad interneta koji je u utorak u nekim dijelovima svijeta uzrokovao haos, zbog čega su izgubljeni milioni dolara, mogao bi se dešavati sve češće. Kako tvrde stručnjaci, veliki tehnički problemi bi mogli postati redovna pojava jer je sve manje prostora na webu.

Zbog toga su mnogi ove sedmice ostali bez zarade. Najpoznatija stranica za online trgovinu eBay, na primjer, nije radila veći dio dana tako da su je bijesni korisnici zatrpali gomilom pritužbi žaleći se da su ostali bez zarade jer nisu mogli da se prijave na sistem.

Stručnjaci tvrde da ovaj problem uzrokuje Border Gateway Protocol, koji obavlja usmjeravanje saobraćaja. On se sastoji od stotina hiljada složenih puteva preko weba, a internet kompanije i mreže ga koriste kako bi slali podatke jedni drugima.

Dok surfuju internetom, korisnici koriste rutere koji pamte pouzdane internet rute.

Ipak, stariji ruteri sve se teže nose sa novim tehnologijama, poput pametnih telefona i tableta, koji su uzrokovali povećanje broja korisnika interneta i vremena provedenog na njemu.

Nekima je gornja granica koju pamti 512 hiljada ruta, a stručnjaci tvrde da je ta brojka danas premala.

"Taj je sistem sličan ljudskom mozgu koji ne može da zapamti sve sporedne ulice tokom putovanja automobilom", pojašnjava dr. Džos Rajt sa Oxforda.

Kako bi se nosili sa porastom saobraćaja, u rutere se mora nadograditi memorija i jači procesori.

"Ovakvi padovi sistema će se dešavati sve češće. Postojeća infrastruktura neće moći da se nosi sa porastom broja uređaja. Ovo sigurno neće biti zadnji put da govorimo o problemu sa BGP-om", poručio je Džejms Gil iz kompanije GoSquared.

O koliko se ozbiljnom problemu radi govori činjenica da je samo tokom juna internet saobraćaj u maloprodaji iznosio više od 900 miliona eura.

"Online kompanije grade svoju reputaciju na povjerenju. Ako ove stvari postanu redovne, onda je to ozbiljan problem i za kompanije i za ekonomiju uopšte", zaključuje analitičar Ričard Perks.

Bonus video: