Zoom pod lupom zbog popularnosti u vrijeme korone

Aplikacija je sada druga na ljestvici popularnosti u Velikoj Britaniji i prva u SAD-u
1730 pregleda 0 komentar(a)
Zoom, Foto: Zoom
Zoom, Foto: Zoom

Aplikacija za videokonferencijske pozive Zoom ponovo je pod pažnjom američkog pravosuđa zbog velike popularnosti u vrijeme pandemije koronavirusa.

Njujorška državna tužiteljka Leticija Džejms pisala je firmi kako bi provjerila može li se nositi s naglim rastom broja korisnika.

Milioni ljudi koriste Zoom na poslu i u slobodno vrijeme zbog ograničenja uvedenih u mnogim zemljama kako bi se suzbilo širenje virusa korona.

Korištenje platforme otvara ipak pitanje sigurnosti i privatnosti podataka.

Njujorška državna tužiteljka želi da zna je li Zoom nakon snažnog uzleta popularnosti analizirao mjere sigurnosti, podsjećajući da je do sada sporo rješavao probleme.

„Zoom vrlo ozbiljno shvata privatnost, sigurnost i povjerenje korisnika”, odgovorio je na upit portparol kompanije.

“Za vrijeme pandemije COVID 19 radimo bez prestanka kako bi bolnice, univerziteti, škole i firme širom svijeta ostale povezane i kako bi mogle raditi”, ustvrdio je.

“Cijenimo angažman glavne njujorške pravnice u tim pitanjima i rado ćemo joj dostaviti tražene informacije“, zaključio je.

Korisnici su se sjatili na Zoom jer su vlade širom svijeta naredile građanima da ostanu kod kuće kako bi se usporilo širenje virusa.

Aplikacija je sada druga na ljestvici popularnosti u Velikoj Britaniji i prva u SAD-u.

Zoom je svojevremeno imao bezbjednosnih propusta, uključujući “slabu tačku” koja je hakerima omogućila “izbacivanje” pojedinih sudionika sa sastanaka, lažiranje korisničkih profila i “otimanje” podijeljenih ekrana.

Britanski premijer Boris Džonson prošle sedmice je na Tviteru objavio sliku na kojoj preko Zooma predsjedava sjednicom vlade, otvarajući pitanje bezbjednosti aplikacije. Kompanija ističe da su takve bojazni neutemeljene.

“Dvije hiljade institucija širom svijeta, u rasponu od najvećih svjetskih firmi za finansijske usluge do vodećih telekomunikacijskih operatera, vladinih agencija, sveučilišta, zdravstvenih ustanova i ordinacija za telemedicinu iscrpno je provjerilo naše korisničke, mrežne i mehanizme centara za podatke i ukazalo Zoomu povjerenje”, ističu.

Dodaju i da su u kontaktu s britanskim ministarstvom obrane i Nacionalnim centrom za kibernetičku bezbjednost.

Bonus video: