Tek jedna u dvadeset Nobelovih nagrada ide ženama, ove godine nijedna

Nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i ekonomiju uručuju se u Švedskoj, a nagrada za mir u Norveškoj, dvijema zemljama koje se inače ponose pionirskom ulogom u promovisanju rodne ravnopravnosti
1 komentar(a)
Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock
Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2017. 13:15h

Statistika Nobelovih nagrada ukazuje na poražavajuću činjenicu da je tek svaka dvadeseta uručena ženi, a na dodjeli nagrada 10. decembra, drugu godinu zaredom, neće biti nijedne žene, navodi Hina.

Navodi se da se Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i ekonomiju uručuju u Švedskoj, a nagrada za mir u Norveškoj, dvijema zemljama koje se inače ponose pionirskom ulogom u promovisanju rodne ravnopravnosti.

Hina navodi da je broj dobitnica Nobela statistički porastao posljednjih decenija, ali ocjenjuje da to i nije naročito dostignuće s obzirom na to da su u prvih dvadeset godina postojanja nagrade, od 1901. do 1920, svega četiri bile dodijeljene ženama.

Navodi se da je ukupno samo 48 žena među 896 pojedinačnih dobitnika, što iznosi pet odsto.

Hina naglašava da statistika varira po kategorijama i ocjenjuje da su područja gdje se bilježi najveća mizoginija ekonomija, fizika i hemija.

Bonus video: