Telekom mijenja platformu, zaboravite na telefoniranje kada nema struje

"Zvala sam Telekom i rečeno mi je da to tako mora... To mi ne odgovara, jer me mobilni telefoni ne zanimaju..."
148 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 08:23h

Vlasnici fiksnih telefona će samo do 2015. godine moći da razgovaraju i kada nema struje, jer do tada crnogorski Telekom planira da prebaci sve korisnike sa postojeće zastarjele, na novu platformu kojom će u tom terminu biti onemogućeno telefoniranje.

Podgoričanka Danica Milutinović od nedavno ima priliku da se uvjeri kako to funkcioniše u praksi i već nije zadovoljna što neće moći da koristi fiksni telefon kada nema struje.

"Zvala sam Telekom i rečeno mi je da to tako mora i da će svi biti prebačeni na „digitalni sistem“. To mi ne odgovara, jer me mobilni telefoni ne zanimaju..." kazala je "Vijestima" Milutinović.

Iz službe za korporativnu komunikaciju Telekoma pojasnili su da su od jula tekuće godine uveli IMS (IP Multimedia Subsystem) tehnologiju koja je osnova za veliki broj naprednih multimedijalnih telekomunikacionih usluga (video streaming, chat, messaging...), o čemu su tada upoznali javnost.

"U mreži crnogorskog Telekoma, IMS platforma se trenutno koristi za pružanje usluge govornog servisa. To je tehnologija nove generacije koja omogućava da se u budućnosti osigura dostupnost novih usluga koje nijesu bile moguće sa postojećom tehnologijom. Cilj implementacije IMS-a, pored obezbeđivanje novih servisa, prije svega je i zamjena postojećih platformi zbog tehnološkog zastarijevanja", saopšteno je iz Telekoma.

Telekom, kako je saopšteno, planira da do 2015. godine sve korisnike fiksne telefonije prebaci sa postojećih platformi na tehnologije nove generacije, koju je primijenio veliki broj operatera u Evropi i okruženju.

"Za pružanje govornih usluga na ovaj način koristi se ista oprema kao i za ADSL i EXTRA TV servise, pa kao i kod tih servisa i govorne usluge zavise od napajanja električnom energijom", naveli su iz Telekoma.

Bonus video: