Temperature u nekim dijelovima svijeta će rasti toliko da će u njima život biti nemoguć

Najmanje šest sati tokom dana temperature će biti 74 i 75 stepeni Celzijusa, uzimajući u obzir i veliku vlagu. To je toliko vruće da ljudsko tijelo ne može znojenjem da se bori sa takvim toplotnim uslovima
2 komentar(a)
Sunce, vrućina, Foto: Shutterstock
Sunce, vrućina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.10.2015. 20:03h

Do 2100, a to je za samo 85 godina, dijelovi Katara, Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana imaće takvu kombinaciju temperature i vlage koju ljudsko tijelo neće moći da izdrži, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change. I to ako nivoi ugljen dioksida, odnosno nivo globalnog zagrijavanja, ostanu na sadašnjem nivou.

Zemlje Persijskog zaliva će pogoditi takvi talasi vrućine kakvi na Zemlji nisu zabilježeni otkad na njoj žive ljudi, piše Independent.

Najmanje šest sati tokom dana temperature će biti 74 i 75 stepeni Celzijusa, uzimajući u obzir i veliku vlagu. To je toliko vruće da ljudsko tijelo ne može znojenjem da se bori sa takvim toplotnim uslovima.

"U sauni u kojoj je realno oko 35 stepeni možete izdržati neko vrijeme, ali ne dugo, upravo zbog velike vlage. Sad zamislite da šest sati, u sredini dana, imate upravo takvu saunu", kaže koautor studije Elfatih Elthir.

Dodao je da je sve to zastrašujuće jer će ljudi stvarno masovno umirati od vrućine.

Takvi super-talasi vrućine, prema simulacijama, udaraće jednom u deset godina do kraja ovog vijeka, a naučnici predviđaju da bi mogli da donesu visoku stopu smrtnosti. Razvijeni gradovi poput Abu Dabija, Dubaija i Dohe, biće manje pogođeni, zbog rashladnih uređaja koje praktino svi imaju. Ali, za sve one koji žive van takvih uslova, život će biti nepodnošljiv. Sve bi to moglo da dovede do masovnog egzodusa iz zemalja Persijskog zaliva.

Dnevnik.hr

Bonus video: