Tivat: Za stanove funkcionerima planiraju tri miliona eura

Strateški plan razvoja Tivta predvidio ulaganja od 30 miliona eura u naredne četiri godine
198 pregleda 1 komentar(a)
Javna rasprava Tivat stanovi, Foto: Siniša Luković
Javna rasprava Tivat stanovi, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.10.2018. 19:22h

Opština Tivat u naredne četiri godine namjerava da iz sopstvenog budžeta i drugih izvora, poput stranih donacija, IPA i fondova Vlade Crne Gore, u „realno ostvarive“ razvojne projekte uloži preko 30 miliona eura.

To piše u nacrtu Strateškog plana razvoja Opštine za period 2019-2022. godine, o kome je preksinoć održana centralna javna rasprava.

Strateški plan sadrži 35 projekata, među kojima i „izgradnju objekata za riješavanje stambenih potreba funkcionera i lokalnih slubenika i namještenika“ za šta administracija gradonačenika Siniše Kusovca (DPS) namjerava da u naredne četiri godine potroši čak tri miliona eura, višestruko više nego što će koštati izgradnja mnogih gradu prijeko potrebnih infrastrukturnih objekata.

Učesnici rasprave su to kritikovali, imajući u vidu skandal u koji se pretvorila prije dvije godine milionski vrijedna investicija u gradnju 144 stana solidarnosti na Seljanovu u kojima su se mnogi opštinari „skućili i po drugi put“, kao i malverzacija čelnika lokalne uprave sa opštinskom imovinom koja im je u vidu placeva ili bespovratnih kredita data u nekoliko navrata da riješe pitanje svog krova nad glavom.

„Cilj plana je da obezbjedi pametan, održiv i inkluzivan razvoj Opštine“, kazala je članica Radne grupe, interna revizorka Opštine Jela Mrdak.

Među projektima koji su definisani kao prioritetni su izgradnja novih saobraćajnica, dva kružna toka na Jadranskoj magistrali, rekonstrukcija magistrale kroz centar grada, izgradnja servisnog centra u Gradiošnici, Vatrogasnog doma, policijske stanice, spratne garaže u centru, unapređenje objekata obrazovanja, izgradnja ili rekonstrukcija više društvenih i objekata kulture i sporta, uvođenje redovnog pomorskog linijskog saobraćaja, proglašenje Vrmca parkom prirode...

Najskuplji projekat je izgradnja obilaznice, procijenjene vrijednosti 57 miliona eura, ali se za njenu relizaciju moraju pribaviti sredstva sa strane.

Građani su upozorili opštinare da Strateški plan uopšte ne pominje poglavlje informisanja, nedovoljno pažnje obraća na neke od gorućih problema sa velikom stopom nezaposlenosti u Tivtu, nedostatkom plažnog prostora ili lošom infrastrukturom.

Vlasnik kompanije „Mesopromet“ iz Bijelog Polja Hilmija Franca koji je na javnu raspravu došao u pratnji predsjednika parlamenta i bivšeg gradonačelnika Ivana Novosela (DPS), založio se da u Strateški plan uđe i iseljavanje neformalnog romsko-egipćanskog naselja „7.jul“, koje se nalazi na zemlji koju je Franca kupio u blizini sportske dvorane i na jednom njenom dijelu podigao novi hotel.

„Ja bih predložio da se obezbijedi lokacija za izgradnju stambenih jedinica za rješavanje romske i egipćanske populacije sa lokaliteta Kava. Treba predvidjeti izgradnju ili rekonstrukciju sportske dvorane na postojećoj lokaciji, gdje bi mogli da nađete partnera i u našoj kompaniji jer mi na tom prostoru imamo veliki kompleks svojih objekata i nekoliko lokacija što se vežu sa parcelama koje su u vlasništvu Opštine“, kazao je Franca.

On smatra da bi Opština trebalo da izgradi novu ulicu i veliki parking u kompleksu gdje su koncentrisani njegovi poslovni interesi.

Franci je Novosel dok je bio gradonačenik obećao uklanjanje neuglednih baraka „7.jula“, a Opština je u međuvremenu već i krenula da postepeno o svom trošku iseljava to neformalno romsko naselje.

Bonus video: