Tivćani uspostavljaju partnerske odnose sa Zadrom

Za delegaciju iz Hrvatske upriličen je obilazak velikih razvojnih projekata na teritoriji Tivta. Gosti su imali priliku upoznati se sa ljepotama i bogatom istorijom i kulturom Bokokotorskog zaliva
65 pregleda 0 komentar(a)
delekacija Zadar Tivat, Foto: Siniša Luković
delekacija Zadar Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.06.2018. 11:00h

Gradonačelnica Tivta Snežana Matijević sa saradnicima, ugostila je delegaciju grada Zadra, predvođenu gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Zadrani borave u zvaničnoj trodnevnoj posjeti Tivtu i Boki, a susretu čelnika ova dva primorska grada prisustvovali su ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić i konzul-gerant Marijan Klasić.

Teme o kojima se govorilo na sastanku prvenstveno su bile iz oblasti turizma, obrazovanja i ekonomije.

"Drago mi je što Tivat, sada vrlo često, brzo uspostavlja saradnju sa gradovima iz regiona, a posebno bih istakla zadovoljstvo što je to grad Zadar, koji je kao i Tivat, primorski i prije svega ka turizmu orjentisan grad. Mnogo je polja na kojima ćemo, sigurna sam, sarađivati, a nadam se i, u dogledno vrijeme, uspostaviti i pobratimske odnose.", kazala je Matijević.

Ona je u tom smilu posebno istaka ulogu Sveučilišta u Zadru gdje studira jedan broj studenata uz Tivta, ali i predaju neki Tivćani poput slavistkinje, dr Vande Babić koja je inicirala uspostavljenje tješnje saradnje dva grada.

Gradonačelniku Zadra Branku Dukiću ovo je prvi dolazak u Crnu Goru. Osim Tivta gdje su se sreli i sa predstavnicima Hrvatsog nacionalnog vijeća Crne Gore, oni su posjetili i Kotor koji je, kao i Zadar, grad pod zaštitom UNESCO-a.

"Želimo uspostaviti jednu čvršću saradnju sa Tivtom i Bokom i da razmjenom iskustava i riješenja, pomognemo jedni drugima. Ova saradnja odvijaće se i u privrednom i u kulturnom domenu, kao i u svim sferama javnog života. Ono što me raduje, kada je u pitanju Tivat, jeste da, kao i grad Zadar, ima veoma bogatu kulturnu baštinu koju vidim da gajite na zavidnom nivou. Tradiciju je potrebno očuvati i prenositi je na naredne generacije i to je ono što jedan grad čini autentičnim", istakao je Dukić.

Učesnici sastanka složili su se da je saobraćajna infrastruktura jedan od najvažnijih preduslova za stvaranje što bolje turističke ponude grada, u koju je potrebno neprestano ulagati.

Predstavnici Zadra najavili su pomoć i u dijelu korišćenja fondova Evropske unije, na koje imaju pravo Tivat i Crna Gora pod određenim uslovima.

Za delegaciju iz Hrvatske upriličen je obilazak velikih razvojnih projekata na teritoriji Tivta. Gosti su imali priliku upoznati se sa ljepotama i bogatom istorijom i kulturom Bokokotorskog zaliva. Delegaciju iz Zadra čine, izuzev Dukića, Ante Babić zamjenik gradonačelnika i Boris Antić zamjenik pročelnika Ureda gradonačelnika.

"Između Republike Hrvatske i Crne Gore odnosi se veoma sadržajno razvijaju u svom oblastima i posebno mi je drago da tome doprinos daju i meni lično dva veoma draga grada – Tivat i Zadar", kazao je hrvatski ambassador Veselko Grubišić ističući da se nada i skoroj tješnjoj saradnji aerodroma dva grada jer tivatski aerodrom sa prometom od 1,13 miliona putnika godišnje ima korisna iskustva koja može podijeliti sa vazdušnom lukom u Zadru koja ima oko 600.000 putnika godišnje.

Bonus video: