Tojotin pozitivni dizajnerski šok

Očekivalo se da će Tojotin predstavnik u ovoj klasi da bude nešto atraktivniji, ali da će biti ovoliko hrabar, to svakako ne
5 komentar(a)
tojota
tojota
Ažurirano: 08.03.2016. 20:28h

Tojota pojačava prisustvo u SUV segmentu. Japanski proizvođač je pozitivno šokirao javnost, predstavivši na sajmu u Ženevi krosover CH-R, kod koga su dizajneri očigledno dobili odriješene ruke.

Očekivalo se da će u Tojoti svom predstavniku u klasi u kojoj su nisan đuk i reno kaptur podariti nešto atraktivniji i lepršaviji dizajn, ali da će biti ovoliko hrabri, to svakako ne.

Serijski model se ne razlikuje mnogo od koncepta koji se pojavljivao na nekim ranijim izložbama. Krosover sa četvoro vrata ima kupeovski krov i dosta ekstravagante linije, oštre ivice i prilično reljefnu karoseriju.

Bez obzira što malo kasni u ovom segmentu, ovakvim pristupom Tojota ističe kandidaturu za sam vrh klase.

“Tojota je sačekala neko vrijeme kako bi svojim prvim predstavnikom u C krosover segmentu napravila snažan utisak. Auto upečatljivog dizajna je postavljen na platformu prijusa, a ono što je tipično za Tojotu, vozilo će imati hibridni pogon”, kazala nam je u Ženevi Aleksandra Graovac iz kompanije "Toyota Srbija".

Hibridni sistem je isti kao u novom prijusu, što znači da ima 122 konjske snage. Osim toga, CH-R će moći da se dobije i sa malim benzincem od 1,2 litra zapremine i 115 KS, koji je već našao primjenu u modelu auris.

“CH-R očekujemo širom Evrope krajem godine. Predviđamo da će prodaja krenuti negdje krajem novembra ili početkom decemnbra. Još ne možemo da pričamo o cijeni, ali računamo da će biti konkurentan u C segmentu”, kazala je Graovac.

Bezbjednosna oprema je vrlo raskošna i uključuje sistem predviđanja sudara, adaptivni tempomat i inteligentne farove. CH-R će se proizvoditi u Tojotinoj fabrici u Turskoj, a hibridni pogon dolazi iz Engleske.

Bonus video: