Tone opasnih materija "na čekanju"

Opasne materije su u kasarnama u više gradova i vojnim objektima “Sasovići”, “Pristan”, “Lepetani”...
78 pregleda 0 komentar(a)
Vojni objekti Pristan, Foto: Siniša Luković
Vojni objekti Pristan, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.08.2018. 16:57h

Ministarstvo odbrane obustavilo je postupak javne nabavke usluga prikupljanja i neutralizacije više od 100 tona opasnih materija vrijedan 70.000 eura.

Kako stoji u obrazloženju dostupnom na Portalu javnih nabavki, ovaj postupak obustavljen je zato što nije dostavljena nijedna ispravna ponuda.

Jedini koji se prijavio na ovom tenderu je “Hemson” iz Bara, ali je njihova ponuda ocijenjena neispravnom.

Ponuđač je, po tenderskoj dokumentaciji, trebalo da bude u obavezi da sve opasne materije preuzme sa plovnih objekata u sidrištu u Baru, iz kasarni u Baru, Danilovgradu, Golubovcima i Nikšiću i vojnim objektima “Sasovići”, “Pristan”, “Lepetani” i “Kapino Polje”.

Dodaje se da od poziva za preuzimanje otpada ne može proći više od pet dana, a naručena količina ne može biti manja od pet tona.

U tenderskoj dokuemntaciji stoji da je Ministarstvo odredilo da rok za podnošenje ponuda bude skraćen sa 37 na 22 dana zbog “iznenadne pojave povećanja količine opasnih otpadnih materija”, pa je neophodno što “hitnije ukloniti postojeće otpadne materije kako bi se oslobodili raspoloživi kapaciteti za smještaj novonastalih opasnih materija”.

Izvođač je trebalo da ukloni 100 tona kaljužne vode sa primjesama ulja iz sidrišta u Baru, više od 10 kilograma ljekova i narkotika sa isteklim rokovima, 470 kg hemikalija koje se koriste u medicinske svrhe u Danilovgradu, 235 kg avio–ulja sa isteklim rokom upotrebe.

Iz vojnog objekta “Pristan” trebalo je da se ukloni 11.700 litara akumulatorske kiseline isteklog roka upotrebe, 500 kg sredstva za hemijsku i radijacijsku dekontaminaciju opreme u kasarni u Golubovcima, 31.50 litara parafinskog ulja isteklog roka upotrebe u kasarni u Danilovgradu i dr.

Bonus video: