Tri američka naučnika osvojila Nobelovu nagradu za medicinu

Oni su nagrađeni zbog "otkrića molekularnih mehanizama koji regulišu cirkadijalni ritam (biološki ritam u ljudskom organizmu) što omogućava ljudskim bićima da se prilagode različitim trenucima dana i noći", saopštila je Fondacija
97 pregleda 0 komentar(a)
Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock
Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2017. 11:14h

Nobelova nagrada za medicinu danas je dodeljena trojici američkih naučnika, Džefriju Si Holu (Jeffrey C. Hall), Majklu Rozbahu (Michael Rosbach) i Majklu Jangu (Michael Young) za radove o biološkom satu ljudskog organizma, saopštila je Nobelova fondacija.

Oni su nagrađeni zbog "otkrića molekularnih mehanizama koji regulišu cirkadijalni ritam (biološki ritam u ljudskom organizmu) što omogućava ljudskim bićima da se prilagode različitim trenucima dana i noći", saopštila je Fondacija.

Cirkadijski ritam omogućava regulisanje potreba spavanja i hrane i prilagođavanja krvnog pritiska i tjelesne temperature.

Naučnici su uspjeli da "uđu u naš biološki sat i otkriju unutrašnje funkcionisanje tog sata. Njihovo otkriće objašnjava kako biljke, životinje i ljudska bića prilogađavaju svoj biološki ritam u cilju sinhronizacije sa okretanjem planete Zemlje", dodaje se u saopštenju.

Oni su posmatrajući muve uspjeli da izoluju gen koji kontroliše biološki ritam. Taj gen poseduje protein koji se taloži u ćelijama tokom noći i nestane tokom dana.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za medicinu je Japanac Jošimori Osumi zbog otkrića mehanizma obnavljanja ćelija.

Današnjim objavljivanjem imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu otvorena je "sezona" dodjele ovih prestižnih svjetskih priznanja. U utorak će biti saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za fiziku.

Ove godine svaki laureat će iz Nobelovog fonda dobiti devet miliona švedskih kruna, odnosno blizu milion eura. Iznos se dijeli kada je više laureata u jednoj disciplini, kao što je to slučaj sa ovogodišnjom nagradom za medicinu.

Bonus video: