Tužilaštvo češlja "humaniste" i kroz statut Budve

Pripadnici Specijalnog policijskog tima ispitali su nekadašnjeg gradonačelnika Budve Srđu Popovića, predstavnika sarajevske NVO Slavka Dašića i bivše sekretarke za finansije i zaštitu imovine - Jelenu Baštricu i Milenu Antović...
295 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Radonjić, Foto: Savo Prelević
Dragan Radonjić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.04.2018. 19:26h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo je statut Opštine Budva iz 2006. godine, u okviru izviđaja oko isplate 82.000 eura sarajevskoj NVO “Internacionalna liga humanista”.

“Vijestima” je potvrđeno da je rukovodilac Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić zatražio od gradonačelnika Dragana Krapovića statut koji je bio na snazi kada je “humanistima” isplaćen novac iz opštinske kase.

Pripadnici Specijalnog policijskog tima još prije mjesec su ispitali nekadašnjeg gradonačelnika Budve Srđu Popovića, predstavnika sarajevske NVO Slavka Dašića i bivše sekretarke za finansije i zaštitu imovine - Jelenu Baštricu i Milenu Antović, kako bi utvrdili da li postoji elemenata krivičnog djela na koje je prijavom ukazala Krapovićeva administracija.

Nova gradska uprava podnijela je krajem jula prošle godine SDT-u krivičnu prijavu protiv Popovića, Dašića i odgovornih osoba u Opštini Budva, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i omogućili da se “humanistima” nezakonito isplati 82.000 eura navodnog duga.

Sarajevska NVO, odnosno njena kancelarija u Budvi na čijem je čelu bio Dašić, prinudnim putem je prije godinu i po sa računa Opštine “skinula“ 82.188 eura, na ime navodno neisplaćenih obaveza lokalne uprave za rad kancelarije od 2010. do 2016.

Ugovorom koji je prije 12 godina zaključio tadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača sa predstavnikom “humanista”, lokalna uprava se obavezala da predstavništvu te NVO u Budvi mjesečno za rad i zakup kancalerije u zgradi “Zeta filma“ plaća 1.000 eura.

Prinudna naplata dogodila se u vrijeme kada je gradom upravljao Popović, a čije se ime vezivalo za sarajevsku NVO 2007. godine, kada su, uprkos oštrom protivljenju dijela javnosti, dodijelili nagrade lideru i tadašnjem potpredsjedniku DPS-a - Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću.

Nakon što je opozicija preuzela vlast u Budvi, Krapović je u februaru prošle godine sačinio službenu zabilješku o prinudnoj naplati i zadužio Sekretarijat za zaštitu imovine da preduzme “sve procesne radnje u cilju zaštite interesa Opštine i da zbog učinjenih propusta predmet proslijedi nadležnom tužilaštvu“.

Opštinska kancelarija za antikorupciju podnijela je krivičnu prijavu zbog sumnje da je bivši gradonačelnik zloupotrijebio položaj.

Popović i Dašić su u više navrata odbacili optužbe da su zloupotrijebili službeni položaj i prinudnom naplatom sebi omogiućili nezakonito bogaćenje.

Bonus video: