Tužilaštvo za trajno oduzimanje Marovićeve imovine, odluka za 15 dana

Advokat Dimitrije Dapčević naveo je da tužilac nije pružio nijedan materijalni dokaz za svoje tvrdnje
208 pregleda 19 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.10.2018. 14:21h

Vijeće kojim predsjedava sudija Boris Savić, predsjednik podgoričkog Višeg suda, donijeće odluku o zahtjevu specijalnog tužilaštva za trajno oduzimanje imovine bivšem funkcioneru DPS-a Svetozaru Maroviću i biznismenu Radojici Krstoviću. Danas je ročište okončano davanjem završnih riječi.

Zahtjev za trajno oduzimanje Marovićevog stana od 90 kvadrata u Budvi i Krstovićeve zgrade, sudu je predložilo specijalno tužilaštvo koje smatra da je ta imovina stečena kriminalnom djelatnošću. Na jučerašnjem ročištu završen je dokazni postupak i stranke su iznijele završna izlaganja.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević ostala je u cjelosti pri podnijetom zahtjevu, te navela da postoje dokazi da je Marović pravosnažno osuđen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, što je prvi uslov za pokretanje zahtjeva za oduzimanje imovine zbog sumnje da je stečena novcem iz ilegalnih tokova. Ona je navela da nije dokazano da novac u iznosu od 500.000 eura, koji je Marović vratio Zoranu Mugoši, potiče iz zakonskih prihoda.

Punomoćnici imalaca Marovića i Krstovića, predložili su sudu da odbije zahtjev za trajno oduzimanje, a advokat Dimitrije Dapčević naveo je da tužilac nije pružio nijedan materijalni dokaz za svoje tvrdnje. On je kazao da je Marović stan u Budvi stekao 1992, a da je 2000. upisan kao vlasnik.

"To je znatno raniji period od ovog perioda za koji tužilac navodi da je sticao novac kriminalnim aktivnostima, po navodima SDT-a od 2006. do 2014. godine", kazao je Dapčević.

Advokat Vladimir Marinkov je dodao da stan u Budvi nije podoban da bude predmet vještačenja. Advokatica Jelena Kelečević, koja zastupa Krstovića, kazala je u završnom izlaganju da tužilaštvo nije uredilo zahtjev za trajno oduzimanje imovine, kao i da tužilac nije dostavio podatke finansijske istrage.

Marovićev zastupnik, advokat Dimitrije Dapčević je ranije naveo da se na spisku imovine koja je blokirana nalazi između ostalog i stan Svetozara Marovića koji je stekao i otkupio u julu 1992. godine kao predsjednik Izvršnog odbora Opštine Budva. On je žalbu podnio zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, bitne povrede odredaba Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, te bitne povrede odredaba Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Predložio je da vijeće Višeg suda usvoji žalbu okrivljenog i ukine rješenje o privremenoj mjeri objezbjeđenja određenu rješenjem Višeg suda od 28. jula 2017.

“Svetozar Marović je vlasnik stana od 90 kvadrata označen kao PD 2, u objektu 1 na katastarskoj parceli 1736 evidetirano u list nepokretnosti 1048 K.O. Budva. Nesporno je da postoji vremenski diskontinuitet između momenta sticanja nepokretnosti 1992. godine i momenta kada je Marović organizovao kriminalnu grupu 2006. godine. Naime, Marović nije mogao retroaktivno da izvršava krivično djelo i tako stiče imovinu iz krivičnog djela”, naveo je Dapčević.

Bonus video: