Twitterova najava cenzure servisa izazvala bijes korisnika

Prema novim pravilima, ukoliko poruka krši zakon određene zemlje, ona se briše samo u toj državi, dok u ostalim ostaje vidljiva
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 10:59h

Objava društvene mreže Twitter da će ubuduće blokirati poruke u pojedinim zemljama ukoliko na to bude zakonski primorana naišla je na osude korisnika i pozive na bojkot ovog servisa.

Pojedini korisnici organizovali su online protest i počeli da preko novih naloga šire pozive na bojkot mreže u naredna 24 sata.

Twitter je objavio da sada može da blokira poruke iz pojedinačnih zemalja i ocijenio to kao unapređenje svog servisa. Do sada je prilikom brisanja određene poruke ona nestajala u čitavom svijetu.

Prema novim pravilima, ukoliko poruka krši zakon određene zemlje, ona se briše samo u toj državi, dok u ostalim ostaje vidljiva.

Medijska organizacija Reporteri bez granica izrazila je podršku bojkotu u protestnom pismu koje je poslala osnivaču Twittera Džeku Dorsiju.

Poziv na bojkot nije naišao na dobar prijem kod svih. Međunarodna sajber-aktivistička grupa "Anonimni" objavila je da se neće uključiti u akciju, pošto smatra da širenje informacija ima ključan značaj.

Twitter je saopštio da će objaviti informaciju o brisanju poruke svaki put kada se to dogodi, kao i da će objaviti zahtjeve vlada, kompanija i pojedinaca za brisanjem poruka.

"Ovo je dobra stvar za slobodu izražavanja, transparentnost i odgovornost. Ova promjena odnosi se na zadržavanje sadržaja kada god to možemo i esktremnu transparentnost prema svijetu u situacijama kada to ne možemo", saopštio je Aleksander Mekgilivijarej iz Twitterovog generalnog vijeća.

Bonus video: