U drevnoj grobnici u Amfipolu otkriven podni mozaik

91 pregleda 0 komentar(a)
Amfipol, Foto: Shutterstock
Amfipol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2014. 16:50h

Arheolozi koji otkopavaju ogromnu grobnicu iz doba Aleksandra Makedonskog u drevnom grčkom gradu Amfipolu otkrili su podni mozaik koji pokriva čitavu površinu prostorije koja se smatra predvorjem glavne nekropole.

Mozaik dugačak tri i širok četiri i po metra predstavlja konjanika sa zlatnim vijencem na glavi koji vozi dvokolice, predvođene bogom Hermesom. U današnjem saopštenju Ministarstva kulture pojašnjava se da je riječ o predstavi Hermesa kao vodiča ljudskih duša u vječni život.

Mozaik je sačinjen od kamenčića raznih boja: bijele, crne, sive, plave i žute.

Jedna kružna sekcija blizu centra prostorije nedostaje ali vlasti dodaju da je dovoljno mozaika nađeno da bi on mogao da u cjelosti bude rekonstruisan.

Prema arheolozima, grobnica je izgleda opljačkana joss u antičko doba.

Grobnica potiče iz perioda između 325. godine p.n.e. - dvije godine prije smrti Aleksandra Velikog - i 300. godine p.n.e. Njeno otkriće podstaklo je spekulacije o sadržaju, posebno pošto je lokaciju ljetos posjetio i grčki premijer Antonis Samaras.

Spekuliše se da se u njoj nalazi veliko bogatstgvo ili ostaci velikog vojskovođe ili njegove supruge Roksane ili njihovog sina Aleksandra Četvrtog.

Aleksandar Veliki umro je 323. godine p.n.e, a sahranjen je u Egiptu. Drevni Amfipol je osnovan kao atinska kolonija 437. godine p.n.e, a Filip Makedonski, otac Aleksandrov, osvojio ga je 357. godine p.n.e.

Bonus video: