U Igalu proslavljen Dan državnosti Kraljevine Norveške

“Norveški narod je postao neraskidivi dio Instituta, našeg grada i države Crne Hore”, kazala je izvršna direktorka Instituta dr Gordana Rajović
183 pregleda 3 komentar(a)
Dan državnosti Norveške, Foto: Opština Herceg Novi
Dan državnosti Norveške, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 17.05.2018. 17:05h

Dan državnosti Kraljevine Norveške proslavljen je danas u Igalu uz prigodan kulturno zabavni program. Institut Dr Simo Milošević i grad Herceg Novi tradicionalno svake godine organizuju proslavu ovog praznika norveškog naroda.

Povorka u kojoj su bili norveški gosti, Gradska muzika Herceg Novi sa mažoretkama, kao i mnogobrojni prijatelji norveškog naroda prodefilovala je Igalom.

“Način na koji su u Herceg Novom i Institutu Igalo godinama obilježava ovaj dan, dovoljno govori o bliskoj povezanosti dva naroda koje su ostvarene u proteklim decenijama”, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

On je istakao da su prijatelji iz Norveške rado viđeni u Herceg Novom . “Prošle godine ostvarili su 43.136 noćenja, a naša je želja da u narednim godinama taj broj bude još veći”, naglasio je Katić i podsjetio na saradnju u oblasti culture, obrazovanja, socijalne i komunalne djelatnosti. On je istakao da osim institucionalne saradnje postoje i bliske veze međi ljudima i porodicama iz dvije države.

Katić je zahvalio Venke Giaver i Per Jarle Eriksenu počasnim građanima Herceg Novog , kao i norveškom gradu pobratimu Levangeru na doprinosu boljem razumijevanju dvije države.

Norvežani su prvi put u Igalo došli 1976. godine došli u Institut “Dr Simo Milošević”, a saradnja između zdravstveno-turističke ustanove u Igalu i norveške vlade, koja o trošku države šalje svoje sunarodnike na liječenje i oporavak u Igalo, traje četiri decenije.

“Norveški narod je postao neraskidivi dio Instituta, našeg grada i države Crne Hore”, kazala je izvršna direktorka Instituta dr Gordana Rajović

Glavna norveška sestra Inger Solveig Hansen, kazala je veliko zadovoljstvo proslaviti praznik sa prijateljima u Igalu.

“Tokom mnogo godina razvile su se dobre I bliske veze među našim malim planinskim zemljama . I mnogo je sličnosti među nama – mi smo, kao što rekoh, mali , ali veoma tvrdoglavi. I zato se možda dobro slažemo”, kazala je Hansen.

Galerija

Bonus video: