U Luksoru pronađene biste boginje sa glavom lavice

Trenutno se obavljaju radovi kako bi vidjela da li se među ruševinama može otkriti još nešto
0 komentar(a)
boginja, lavica, Foto: Wikimedia Commons
boginja, lavica, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 02.03.2015. 20:37h

Dvije biste od crnog granita na kojima je prikazana egipatska boginja Sekmet pronađene su u Egiptu. Zbog čega je važno ovo otkriće?

Evropsko-egipatska arheološka misija na čijem čelu je proslavljeni egiptolog Horig Sauruzijan iskopala je dvije biste boginje lavice na sjeveroistočnoj strani dvorane sa stubovima hrama faraona Amenhotepa III u Kom El-Hitanu na zapadnoj obali Luksora.

Sauruzijan je izjavio da je Dvorana sa stubovima sada prazan prostor ispunjen prašinom i pijeskom. Trenutno se obavljaju radovi kako bi vidjela da li se među ruševinama može otkriti još nešto. "Ovo nije prvi put da su statue boginje lavice pronađene u Kom El-Hitanu", rekao je Sauruzijan dodajući da je misija ranije otkrila 64 statue boginje Sekmet drugih oblika i veličina.

Ministar za antikvitete Mamdu Eldamati rekao je da je prva bista visoka 174 centimetara i da prikazuje Sekmet koja sjedi na tronu, dok je druga visoka 45 centimetara i prikazuje lice boginje sa glavom lavice.

Tako veliki broj primjera ukazuje na važnu ulogu boginje tokom vladavine faraona Amenhotepa III iz XVIII dinastije, oca kralja Ehnatona i djeda zlatnog faraona Tutankamona. Za Sekmet se vjerovalo da je boginja zaštite, kao i boginja rata i uništenja.

"Neki egiptolozi vjeruju da je faraon Amenhotep napravio veliki broj statua boginje Sekmet u pokušaju da ga ona izliječi od određenih bolesti od kojih je bolovao tokom vladavine ", navodi Sauruzijan. Sekmet je bila poznata po svojoj navodnoj sposobnosti da izliječi teška oboljenja.

Prije 10 godina, arheolozi su iskopali veliki broj statua Amenhotepa III i njegove žene kraljice Tije, kao i delove zidina hrama.

Bonus video: