U ministarstvu se nadaju da će Opština Bar naći optimalno rješenje za vrtić

Nikolić Vučinić je podsjetila da je SO Bar 2009. usvojila DUP Topolica 1, u okviru kojeg je definisana lokacija izgradnje vrtića u dvorištu gimnazije, a da je novac za izgradnju obezbijeđen iz kreditnog aranžmana sa Bankom za ravoj Savjeta Evrope
320 pregleda 14 komentar(a)
Arijana Nikolić Vučinić, Foto: Screenshot (Youtube)
Arijana Nikolić Vučinić, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 26.10.2018. 18:48h

Ministarstvo prosvjete nada se da će Opština Bar uspjeti da pronađe optimalno rješenje za izgradnju vrtića, koja je planirana u dvorištu gimnazije „Niko Rolović“, a čemu se protive građani te primorske opštine.

To je kazala generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Arijana Nikolić Vučinić, odgovarajući na pitanje poslanice Draginje Vuksanović Stanković da li je postojala mogućnost izgradnje vrtića na nekoj drugoj lokaciji i ako nije, da li postoji mogućnost izmjene projekta kako bi se vrtić arhitektonski uklopio u okruženje.

„Izmjene lokacije ili projekta zahtijeva izmjenu svih procedura, koja je ovog puta trajala osam godina. Tako da bismo došli u istu ovu fazu i trebale bi nam godine“, rekla je Nikolić Vučinić.

Ona je kazala je da je u predškolskim ustanovama u Baru broj djece u stalnom porastu, odnosno da je u prethodne četiri godine taj broj porastao sa 940 na 1.391 dijete.

„Upravo zbog toga imamo ograničene prostorne kapacitete, tako da je broj po vaspitnoj grupi u prosjeku 33, dok su neke brojale i 50 djece, što je značajno iznad normativa“, istakla je Nikolić Vučinić.

Ona je dodala da u Crnoj Gori, pored Podgorice i Herceg Novog, Bar predstavlja opštinu sa najvećim prosječnim brojem djece po grupi.

„U cilju prevazilaženja problema većeg broja djece u grupama, Ministarstvo prosvjete je prepoznalo potrebu izgradnje nove vaspitne jedinice u Baru“, navela je Nikolić Vučinić.

Ona je podsjetila da je Skupština opštine Bar 2009. godine usvojila detaljni urbanistički plan Topolica 1, u okviru kojeg je definisana lokacija izgradnje vrtića u dvorištu gimnazije, a da je novac za izgradnju vrtića obezbijeđen iz kreditnog aranžmana sa Bankom za ravoj Savjeta Evrope.

Prema riječima Nikolić Vučinić, vrijednost investicije je 2,5 miliona eura, a rok za izvođenje radova je godinu.

Kada je riječ o očuvanju zelenila, Nikolić Vučinić je rekla da je izrađen projekat uređenja terena u okviru kojeg će se jedan dio stabala presaditi, a posaditi više desetina stabala visokog rastinja i nekoliko stotina niskih biljnih vrsta.

Kako je istakla, niko u lancu odlučivanja nije namjeravao da posiječe stabla, već da se izgradi vaspitna jedinica.

Ona je rekla da se Ministarstvo nada da će Opština uspjeti da iznađe optimalno rješenje sa svojim sugrađanima, a koje bi bilo u najboljem intetresu djece i svih građana Bara.

„A mi ćemo čitav proces budno pratiti“, poručila je Nikolić.

Vuksanović Stanković kazala je da građani Bara podržavaju izgradnju vrtića, ali da žele da se izgradi na drugom mjestu.

Prema njenim riječima, Bar je jedan od najbolje urbanistički sređenih gradova u Crnoj Gori i ima dosta prostora za izgradnju vrtića na drugim lokacijama.

Vuksanović Stanković je rekla da se sada stalo sa protestima do odluke Skupštine opštine Bar i dodala da vjeruje da će odbornici donijeti pravu odluku.

Bonus video: