U Rimu tokom izgradnje linije metroa otkrivene prostorije pretorijanaca

Arheolozi su kod prostorija pretorijanaca takođe otkrili kolektivnu grobnicu, gde je do sada nadjeno 13 skeleta, zajedno s bronzanim novčićem i narukvicom
80 pregleda 1 komentar(a)
rim nalazišta, Foto: Beta
rim nalazišta, Foto: Beta
Ažurirano: 16.05.2016. 17:45h

Italijanski zvaničnici su saopštili danas da su tokom izgradnje treće linije metroa u Rimu otkrivene prostorije čuvara Pretorjanske garde iz drugog vijeka.

Građevinski radnici su izlivali beton na novoj stanici metroa, dok je samo nekoliko metara dalje arheolog čistio zemlju sa male bronzane narukvice.

Prostorije pretorijanaca, otkrivene devet metara ispod nivoa ulice, obuhvataju 900 kvadratnih metara i imaju dugačak hodnik, kao i 39 soba ukrašenih crno bijelim mozaicima na podu i oslikanim zidovima.

"Ovo je izuzetno, ne samo zbog dobrog stanja i očuvanosti, već i zato što je dio područja u kojem se već nalaze četiri kasarne. Prema tome, možemo da proglasimo ovu oblast vojnim naseljem", rekla je zvaničnica Ministarstva kulture Italije Rosela Rea.

Arheolozi su kod prostorija pretorijanaca takođe otkrili kolektivnu grobnicu, gde je do sada nadjeno 13 skeleta, zajedno s bronzanim novčićem i narukvicom.

Zvaničnici se nadaju da će nova stanica metroa, koja će biti otvorena 2020. godine, obuhvatati arheološko otkriće.

Bonus video: