U šumama Hondurasa otkriven davno izgubljeni grad

0 komentar(a)
Bijeli grad, Foto: Wikipedia
Bijeli grad, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 04.03.2015. 08:39h

Članovi jedne arheološke ekspedicije u Srednjoj Americi tvrde da su došli do otkrića za kojim su tragali istraživači još u vrijeme Ernana Kortesa, pustolova i konkistadora koji je osvojio državu Asteka, na teritoriji današnjeg Meksika.

Istraživači su sigurni da su u zabačenom dijelu honduraške džungle pronašli ono što je još davno nazvano Grad Boga Majmuna ili Bijeli Grad.

Radi se o gradu koji je bio sjedište civilizacije izgubljene više od hiljadu godina. Još dvadesetih godina prošlog vijeka grad je uočen iz vazduha, ali nikada nije zaista i pronađen - do sad, kako tvrde arheolozi, prenosi Dnevnik.hr.

"Ova kultura je vrlo slabo proučavana i o njoj se zna veoma malo. Arheolozi čak nemaju ni ime za nju", navode članovi ekspedicije.

Na mjestu pronalaska uočeni su brojni artefakti, čak i jedna piramida, ali arheolozi su zasad sve morali da ostave gdje je i pronađeno. Većina tih predmeta navodno datira iz perioda od 10. do 14. vijeka, piše Daily Mail.

Na ovom arheološkom nalazištu moraće se ubrzano raditi jer se širenje poljoprivrede približilo na svega dvadesetak kilometara od ovog mjesta, pa postoji opasnost da ga pregaze ilegalne farme.

Stanovnici mističnog 'Bijelog grada' poštovali su boga majmuna, a navodno su živjeli u obilju okupani zlatom.

Bonus video: