U toku online izbori u DPS-u, na opšte izbore na internetu ćemo sačekati

Internet nije budućnost, to je sadašnjost i svjedoci smo da je komunikacija postala dvosmjerna, dijalog je otvoren i nema nazad
13 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 09:33h

Nakon što se na Facebooku odomaćila nekolicina crnogorskih političara, gdje rijetki komuniciraju sa glasačima, u Demokratskoj partiji socijalista su odlučili da preduzmu konkretniji korak na toj društvenoj mreži. U toku je izbor te partije za članove Savjeta mladih u mjesnim odborima Glavnog grada, a zainteresovani će za svoje mjesto moći da se kandiduju putem interneta.

Profili kandidata kreiraju se na web aplikaciji www.izborionline.me, a kandidati svoje profile mogu da povežu i sa svojim profilom na društvenim mrežama.

Srđan Miljanić iz Izvršnog odbora DPS-a, lider tima za ovaj projekat, kaže da je u pitanju pilot projekat za izbor u mjesne odbore Savjeta mladih na nivou Glavnoga grada, te da je u pripremi aplikacija za izbor delegata za Kongres Savjeta mladih Crne Gore, koja će biti vezana za FB nalog.

Hoće li DPS preplaviti Facebook: Prvi online izbori u Crnoj Gori >>>

“Kandidati za delegate za Kongres i za predsjednika Savjeta mladih, koji će biti izabran na Kongresu, vodiće svoje kampanje na društvenim mrežama i moći će da povežu svoje profile s profilom na web aplikaciji za izbore, tako da ćemo kroz više krugova glasanja na samoj aplikaciji dobiti polovinu delegate na predstojećem Kongresu, dok će druga polovina biti izabrana tradicionalnim metodama, kroz organizacije Savjeta mladih na svim nivoima", objašnjava on.

Na web aplikaciji postoji mapa na kojoj su označene lokacije prijavljenih kandidata.

“Mapirali smo cijelu Crnu Goru, ali ovaj pilot projekat se odnosi samo za Glavni grad, tj. teritoriju opštine, od Vranjine na jugu do Lijeve rijeke na sjeveru. Kasnije ćemo i u drugim gradovima omogućiti prijavljivanje mladih za mjesne odbore, naravno kad istestiramo aplikaciju”, kaže Miljanić.

Zasad skuplje, ali su mogućnosti veće

Troškovi ovakvog modela organizacije izbora kandidata za Savjet mladih u slučaju DPS-a su zasad veći od tradicionalnog oblika izbora. Ipak, to neće biti prepreka da se sa sličnim pristupom nastavi ubuduće.

“Pravljenje i održavanje ovakve aplikacije, osim kreativnosti i stručnog znanja, zahtijeva i određena finansijska sredstva, ali ovdje nemamo dilema, sigurni smo da ovakav pristup i obilje mogućnosti koje nudi upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija donosi i brojne prednosti i benefite”, dodaje Miljanić.

Prema njegovim riječima, ovakav sistem pruža nebrojene mogućnosti, a ažuriranje i održavanje baze su samo jedan od njih. Kao dodatne prednosti, Miljanić navodi lakoću pristupa i mogućnost da se vode lične kampanje preko interneta, javnost rada i povezivanje osoba koje dijele iste ideje.

“Tu su kasnije i razmjena ideja i organizovanje zajedničkih društveno-korisnih akcija, jer ove aplikacije neće biti aktivne samo da bi se izabrali kandidati, već je plan da nastave da žive i s novim sadržajima”, čime se, da se vratimo na troškove, oni zapravo smanjuju.

Motiv - 306.000 Facebook profila

U DPS-u su se odlučili da na ovaj način organizuju izbore jer Crna Gora, u odnosu na broj stanovnika, ima najveći procenat korišćenja društvenih mreža i interneta u regionu.

Prema podacima Socialbakers.com, iz Crne Gore je na toj mreži otvoreno preko 306 hiljada profila.

Po pitanju on-line izbora u svijetu kao što znate postoji samo jedno kritično pitanje - verifikacija glasa. Brojni timovi rade na tome i svakodnevno prevazilaze ova pitanja, milim da su najdalje stigli stručnjaci iz SAD i skandinavskih zemalja. Mislim da je rano govoriti o opštim izborima putem interneta

“Na prošlim izborima rađena je uspješna kampanja preko Facebooka, ali je ta strana s blizu 10 hiljada članova iz određenih razloga ugašena. Danas mnoge mjesne organizacije mladih imaju svoje strane na Facebooku, tako da ne možemo govoriti o jednoj strani s 400 fanova, već o više strane s mnogo više onih koji ih prate”.

Miljanić navodi da su u partiji svjesni da se online kampanje mogu i moraju raditi na osmišljeniji i efikasniji način i vjeruje da je organizacija online izbora samo početak.

“Internet nije budućnost, to je sadašnjost i svjedoci smo da je komunikacija postala dvosmjerna, dijalog je otvoren i nema nazad. Društvene mreže su jedna od mogućnosti, jedan od kanala komunikacije, odnosno internet je postao jedan od nezaobilaznih alata i kad je politika u pitanju. Naravno, bez kvalitetnih ideja i dobrih rezultata nijedna promocija ne može na duži rok donijeti korist. Kod nas ima i jednog i drugog, toga će biti i ubuduće, tako da više vjerujem u prednosti nego u mane korišćenja interneta i društvenih mreža za političku partiju”.

Na opšte e-izbore ćemo sačekati

Miljanić nije optimista kada je organizacija opštih izbora putem globalne mreže na domaćem terenu u pitanju.

“Po pitanju on-line izbora u svijetu kao što znate postoji samo jedno kritično pitanje - verifikacija glasa. Brojni timovi rade na tome i svakodnevno prevazilaze ova pitanja, milim da su najdalje stigli stručnjaci iz SAD i skandinavskih zemalja. Mislim da je rano govoriti o opštim izborima putem interneta.

Vidjeli smo mogućnost da na kvalitetniji i efikasniji način nego do sada iskoristimo neke njegove mogućnosti za unutarpartijski rad i spremni smo da stalno učimo i unapređujemo i sebe i društvo u kome živimo. Upotreba interneta u izbornim aktivnostima partije je već zaživjela kroz elektronsko predlaganje kandidata za članstvo u gradskim, opštinskim i mjesnim organizacijama, što je već dalo dobre rezultate.

Ovim idemo korak dalje”, kaže on.

Ništa na silu

Crnogorski političari se koliko toliko pojavljuju na Facebooku, no njihovo prisustvo na Twitter mikro-bloging servisu je prava rijetkost i – mogu se nabrojati na prste jedne ruke: iz DPS-a tu je Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Cetinja, a društvo mu pravi malo aktivniji Slaven Radunović, iz Nove.

“Imamo članova i funkcionera partija na Twiteru, jedan od njih je bio i gost na tribini Digitalizuj.me o koriščenju društvenih mreža u politici (Bogdanović, prim. aut.). Znam da su i neki kandidati na ovim unutarpartijskim izborima aktivni korisnici Twittera.

Ne želimo nametati upotrebu društvenih mreža, niti bi to bilo u duhu naše partije koja njeguje ličnu slobodu kao jedan od temeljnih postulata, ali smo tu da širimo znanje o mogućnostima i prednostima, zašto ne reći i o ograničenjima koja su skopčana s upotrebom društvenih mreža u zvaničnoj komunikaciji”.

Bonus video: