Učinite Jutjub sigurnijim za mališane

Jutjub može biti puno sigurnije okruženje gdje će se, uz malo kontrole, jako teško doći do neprimjerenog sadržaja za djecu
53 pregleda 0 komentar(a)
Youtube, Jutjub, Foto: Shutterstock
Youtube, Jutjub, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2017. 12:12h

Jutjub može biti izrazito opasno mjesto za malu djecu koju pedofili vrijebaju u videima, komentarima, a proteklih dana i internetski div se zbog toga našao usred velikog skandala. Tako su šokirani korisnici otkrili da je automatsko dovršavanje upita nudilo i pedofilske fraze, što je Jutjub u međuvremenu uklonio.

Proteklih dana iz Jutjuba su objavili i da su uklonili više od 270 profila i 150.000 videa sa svoje platforme i isključili komentarisanje na više od 625.000 videa koji su na meti predatora koji vrebaju malu djecu. Zbog toga su i neki veliki oglašivači "zamrzli" oglašavanje na Jutjubu kad su otkrili da im se oglasi prikazuju pored spornih videa. Iz Jutjuba su rekli za Vice i da su uklonili oglase sa dva miliona videa i 50.000 kanala koji se pretvaraju da su sa porodičnim sadržajem.

Dok se Jutjub bori sa gomilom materijala koji se učita svake minute (400 sati) i vi roditelji možete preduzeti niz radnji kako bi bili sigurni da vaše dijete neće samo tako naići na sadržaj koji nipošto ne bi smjelo vidjeti.

Filteri

Klikom na vašu ikonu u gornjem desnom uglu uđite u postavke Jutjuba i uključite ograničeni način rada. Kod nekih to može biti odmah i na dnu liste kad kliknete na svoju ikonu. Gugl kaže da on skriva potencijalno neprimjerene videozapise koje su označili drugi korisnici ili su označeni na druge načine. No, i oni napominju da nije 100 posto precizan, pa se sporni sadržaji mogu provući.

Isključite preporučene sadržaje

Gugl vas želi što više zadržati uz Jutjub i nudi vam preporuke nakon svakog odgledanog videa, no i kroz te preporuke moguće je da se provuku sporni sadržaji, a iako nema zvaničnog načina osim za uklanjanje pojedinačnog videa, tu su razne ekstenzije za Chrome i Firefox.

Blokiranje oglasa

Dok gledaju crtiće i videa na Jutjubu, djeca su bombardirana reklamama, a Ad Block i slični alati koji blokiraju prikazivanje reklama omogućit će im mirnije okruženje.

Vi odlučite što se traži

Ovo je opcija koja ovisi o vama. Djeca s raznim upitima na YouTubeu mogu odjednom završiti na totalno desetom mjestu koje će ih dovesti do spornih sadržaja. Ako ćete vi biti taj koji je zadužen za ono što se upisuje u polje za pretragu imaćete direktnu kontrolu nad onime što se gleda.

Kreirajte liste

Ovo je isto odličan način da imate kontrolu nad sadržajem koji se gleda. Ispod svakog videa predzadnja ikona (Dodaj na) omogućiće vam da ga dodate na popis za reprodukciju. Svaku listu možete nazvati po sadržaju koji se u njoj nalazi i možete lako moderisati različite liste za koje ćete biti sigurni da nude provjereni sadržaj.

Jutjub kids i alternativne aplikacije

Jutjub kids je Jutjubova aplikacija za djecu koja nudi samo sadržaj prilagođen mališanima, a ovdje se mogu napraviti profili i prema njihovim godinama će se i prikazivati sadržaj. Ovdje se takođe može provući sporni sadržaj, no može se isključiti pretraživač i omogućiti pristup samo limitiranoj količini sadržaja. Dječji kanali poput Nickelodeona, Disneyja, Cartoon Networka nude svoje aplikacije s prilagođenim sadržajem, prenosi USA Today.

Bonus video: