Umjesto plata, zaposleni se zadužuju kod Aca Đukanovića

Radnici Regionalnog vodovoda podižu kredite kod “Prve banke”, jer im državna kompanija ne isplaćuje zarade zbog blokade računa
579 pregleda 38 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Filip Roganović
Aco Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.11.2018. 14:31h

Zaposleni u Regionalnom vodovodu kreditno su se zadužili kod Prve banke, jer im državna kompanija ne isplaćuje zarade zbog blokade računa na iznos od 12 miliona eura.

Aranžman da se zarade isplaćuju na ime kreditnih pozajmica koje radnici uzimaju, Ragionalni vodovod je zaključio sa bankom Aca Đukanovića, brata crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, kako bi se kupio socijalni mir, tvrde u Demokratskoj Crnoj Gori.

Kompanija je u blokadi od avgusta, nakon što je Apelacioni sud presudio u korist austrijske firme „Štrabag“, u kojoj je suvlasnik ruski oligarh Oleg Deripaska, nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma.

Poslanik Demokrata Mijomir Pejović kazao je “Vijestima“ da zaposleni mogu da uzmu pozajmice tri puta - po 70 odsto od iznosa zarade.

“Grejs periodom je tri mjeseca, bez preciziranog roka vraćanja i bez obzira da li su i koliko zaposleni već kreditno opterećeni. Troškove kamata koje teku od momenta zaključenja aranžmana snose zaposleni. Imajući u vidu ovu vrstu aranžmana, pored fiksne, plaćaće se i zatezna kamata“, tvrdi Pejović.

Prema saznanjima “Vijesti”, zaposleni koji su uzeli kredit podigli su cjelokupan iznos - tri puta po 70 odsto ličnog dohodka.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je većina zaposlenih uzela kredit i da im je novac isplaćen prije mjesec.

Pejović ističe da je zaposlenima u Regionalnom vodovodu predloženo da se kreditno zaduže i da vrate mnogo više novca nego da su uzeli potrošački kredit.

“Umjesto da Vlada smijeni direktora (Gorana Jevrića) i rukovodstvo ove državne kompanije, odgovornost i kazna je svaljena na zaposlene, a profit kad je DPS u pitanju se sliva u Prvu banku“.

Pejović je kazao da je istekao tromjesečni aranžman i da zaposleni sada treba da dobiju i četvrtu zaradu putem kredita.

Jevrić juče nije odgovarao na telefonske pozive i SMS, pa je nejasno da li će Regionalni vodovod obeštetiti radnike kada stane na noge.

“Štrabag“ je dobio spor nakon što je Regionalni vodovod 2009. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji kraka za primorje.

Regionalni vodovod je sa “Štrabagom“ zaključio ugovor o izgradnji kontinentalnog kraka vodovodnog sistema za primorje 1. aprila 2008. godine, ali su ga raskinuli 2009. zbog navodnih brojnih propusta tokom izvođenja radova, odnosno “loše organizovanosti gradilišta, nepoštovanja

rokova i nekih nekvalitetno izvedenih radova”.

Predstavnici “Štrabaga“ su se žalili arbitražnom sudu Međunarodne trgovinske komore u Parizu, koji je u martu 2013. presudio da Regionalni vodovod austrijskoj kompaniji mora da plati 9.457.280 eura na ime glavnice, 1.063.912 kamate, 501.693 za sudske troškove i kamatu na iznos od 190.000 eura koji je “Štrabag“ dao kao garanciju kod suda u Beču.

Iz Regionalnog vodovoda je nakon toga saopšteno da ne priznaje odluku arbitraže iz Pariza i da traže nove pregovore sa “Štrabagom“.

Austrijska firma je 2014. pokrenula kod domaćih sudova postupak priznavanja odluke arbitražnog postupka.

Privredni sud je tri puta odbijao da potvrdi odluku, a Apelacioni je svaki put poništavao tu odluku i tražio ponovno odlučivanje, što je urađeno u avgustu.

Ukupan prihod državne kompanije lani je iznosio osam miliona eura, pa je izvjesno da ne mogu platiti dug bez državne pomoći. U Regionalnom vodovodu pokušavaju da ublaže problem odustajanjem od investicija.

Upravni odbor i menadžment Regionalnog vodovoda očekivali su da će kompanija “Štrabag“, “kao značajan činilac u privredi Crne Gore, imati poslovnog senzibiliteta i da će u ovom pokazati svoj profesionalni odnos, društvenu i sveukupnu odgovornost“.

I pored svega, račun Regionalnog je i dalje u blokadi i do sada su Austrijanci skinuli više od milion eura.

Direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić kazao je ranije da kompanija neće bankrotirati, a tada je i saopšteno da se uredno izmiruju sve obaveze prema poslovnim partnerima i zaposlenima.

Mimo duga od 12 miliona, kompanija ima kreditne i druge obaveze od oko 14 miliona eura.Demokrate pozivale primorske opštine da preuzmu dug

Iz Demokratske Crne Gore su prije mjesec pozvali opštine Budva, Kotor i Herceg Novi da preuzmu dug Regionalnog vodovoda prema “Štrabagu“ i riješe problem kompanije koja se našla u ozbiljnim finanijskim problemima.

Mijomir Pejović tada je kazao da “neodgovorno poslovanje” rukovodstva Regionalnog vodovoda, čiji je osnivač Vlada, za posljedicu može imati restriktivno vodosnabdijevanje primorskih opština

Iz kompanije su naveli da i pored problema obezbjeđuju redovno snabdijevanje primorja, kao i da su do sada od ukupnog duga prema Svjetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Erste banci od 36 miliona eura vratili 22 miliona, i time dug sveli na oko 14 miliona eura.

Istakli su i da nije ugroženo aktiviranje državnih garancija.

Bonus video: