UN razmatra zloupotrebu robota za napade na ljude

Navodi se da su SAD, Velika Britanija, Izrael, Južna Koreja i Japan razvili nekoliko tipova potpuno ili poluautomatizovanih robota
2 komentar(a)
bespilotna letjelica, SAD, robot, Foto: Beta/AP
bespilotna letjelica, SAD, robot, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.05.2013. 20:17h

Roboti ne bi smjeli da imaju moć da kontrolišu život i smrt ljudi i napadaju ciljeve bez bilo kakvog uplita ljudskog faktora, navodi se u novom nacrtu izvještaja Komiteta za ljudska prava UN.

Izvještaj pravi razliku od upotrebe bespilotnih letjelica, koje su korišćene za ubistva nekih članova Al Kaide ali kojima daljinski upravljaju ljudi

Izvještaj se bavi pravnim i filozofskim aspektima koji se tiču upotrebe robota kao oružja protiv ljudi, što je decenijama bilo samo u domenu atraktivnih tema za holivudske filmove.

Navodi se da su SAD, Velika Britanija, Izrael, Južna Koreja i Japan razvili nekoliko tipova potpuno ili poluautomatizovanih robota koji mogu da posluže kao oružje.

Autor izvještaja Krištof Hajns, advokat koji se bavi ljudskim pravima u UN, pozvao je na uvođenje moratorijuma na testiranje, proizvodnju, sklapanje i upotrebu robota koji bi se koristili za ubijanje ljudi.

Izvještaj pravi razliku od upotrebe bespilotnih letjelica, koje su korišćene za ubistva nekih članova Al Kaide ali kojima daljinski upravljaju ljudi, i robota koji su programirani da sami automatski donose odluke o tome da li treba da ubiju nekog čovjeka.

Bonus video: