Unimog slavi sedam decenija postojanja

Naziv unimog predstavlja skraćenicu od Universal Motor Gerat (univerzalna motorizovana mašina)
80 pregleda 0 komentar(a)
Unimog
Unimog
Ažurirano: 18.10.2016. 18:44h

Mercedesovo radno vozilo Unimog ovog mjeseca slavi 70 godina postojanja.

Univerzalna radna mašina ugledala je svjetlost dana 9. oktobra 1946. godine, kada je kompletiran prvi prototip ovog vozila.

Prvi unimog uopšte nije ličio na vozilo koje će u narednim decenijama, sve do danas imati karakterističnu, prepoznatljivu kabinu.

Tačnije, nije ni imao kabinu.

Bila je to šasija sa instaliranim motorom bez haube, volanom, vozačkim sjedištem, i zadnjom platformom koja je služila za prevoz drvne građe po nepristupačnim šumskim putevima.

Jedan od razloga za ovaj "spartanski" izgled kamiona bila je poslijeratna oskudica, s obzirom na to da je vozilo kompletirano samo godinu dana nakon okončanja borbenih dejstava u Njemačkoj.

Iza projekta je stajao Albert Fridrih, koji je započeo rad na kamionu još u oktobru 1944.

Nakon kapitulacije Nemačke, Fridrih je u septembru 1945. izložio projektne crteže novim direktorima, ali oni u početku nisu pokazali mnogo interesovanja za proizvodnju.

Ipak, čelnici su na kraju popustili, pa je odobrena proizvodnja i testiranje 10 prototipova.

Rukovođenje projektom preuzeo je Hajnrih Robler.

On je ponudio novi dizajn, koji će se, kako se ispostavilo, održati narednih 70 godina i koristiti u serijama U 4023/U 5023.

Godinu dana kasnije, Unimog je ušao u serijsku proizvodnju. Za pogon je najpre korišćen dizel motor sa svega 25 ks, a maksimalna brzina vozila iznosila je 50 km/h.

Do danas, u raznim varijantama, izrađeno je više od 400.000 primjeraka.

Naziv unimog prvi put je upotrijebljen u martu 1946, a smislio ga je Hans Zabel koji je od početka bio uključen u projekat. Ime predstavlja skraćenicu od Universal-Motor-Gerat (univerzalna motorizovana mašina).

I zaista, unimog će u decenijama koje će uslijediti biti korišćen za najrazličitije moguće namjene, od traktora, preko kamiona koji služi za vuču drugih vozila, pa čak i onih šinskih, do modifikovanih vatrogasnih i vozila koja se koriste na najnepristupačnijim terenima i u najtežim vremenskim uslovima.

Bonus video: