Uspješno izvedena simulacija slijetanja na Mars

Riječ je najvjernijoj imitaciji pretpostavljenog vremenskog okvira pravog čovjekovog putovanja na Mars
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 20:48h

Ekipa simulirane međunarodne misije na Mars "sletjela" je na "crvenu planetu“, obilježavajući polovinu puta u okviru ambicioznog 16-omjesečnog eksperimenta izolacije osmišljenog da bi se testirali limiti međuplanetarnog putovanja.

Dva pripadnika šestočlane misije iz Evrope, Kine i Rusije, koji su se prijavili da provedu 520 dana zatvoreni u imitaciji svemirske letjelice, imali su prvi pohod nakon osam mjeseci u skučenim uslovima života u modulu od 160 metara kvadratnih, koji se nalazi na jednom instituttu u predgrađu Moskve.

Nazvan Mars500, ovaj ambiciozni eksperiment, prva simulacija leta na Mars u punom trajanju, ima za cilj da testira jednu od najvećih nepoznanica putovanja u duboki svemir; mentalne i fizička ograničenja takvog putovanja.

Po pisanju Rojtersa riječ je najvjernijoj imitaciji pretpostavljenog vremenskog okvira pravog čovjekovog putovanja na Mars – 250 dana leta, 30 dana u orbiti i slijetanja i 240 dana dugog povratka na Zemlju – svo vrijeme odsječeni od ostatka svijeta.

Ruski kontrolni centar misije, koji prati prave letove u svemir, prenosio je direktno Rusa Aleksandra Smolejevskog i Dijega Urbine italijansko-kolumbijskog porijekla kako se spotiču pod težinom svemirskih odijela od 32 kilograma kroz mračnu prostoriju sa stijenama i pijeskom koji podsjećaju na površinu Marsa.

Naučnici u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA) i sa moskovskog Instituta za biomedicinske probleme, koji vode ovaj ambiciozni eksperiment, priznali su da ne očekuju da će na ovaj način testirati sve rizike čovjekovog leta na Mars, poput sunčeve radijacije i bestežinskog stanja.

Međutim, svemirski zvaničnici odbacuju sva poređenja ovog projekta sa rijaliti programom Veliki brat.

"Mi astronauti znamo da je ovo teško“, kazao je za Rojters Keristler Fuglesang, astronaut i šef odsjeka u ESA.

„Postoji pravi rizik. Možete izdržati da budete sa nekim ko vam se ne dopada nekoliko mjeseci ali za tako dugu misiju posada se mora sastojati od društvenih ljudi“.

On je upozorio da će nakon „vrhunca“ odnosno sumulacije slijetanja na Mars, putovanje za povratak na Zemlju biti najteži period cijelog eksperimenta.

Dobrovoljci za projekat Mars500, između 28 i 38 godina, uključuju i člana pravog svemirskog programa i jednog inženjera.

Međutim, kontroverzno je to što nijedna žena nije izabrana da učestvuje u ovoj studiji. Članovi posade su živjeli od porcija hrane poput onih koje imaju pravi astronauti.

Tuširanje je dozvoljeno svakih deset dana a kontakt sa spoljnim svijetom je vještačim ometan. Samo u toaletu članovi posade nijesu snimani.

Bonus video: