UZNEMIRUJUĆE Uputili apel Simoviću: Spriječite krivolov i zabranite lov dvije godine

"Grupa poznatih krivolovaca, članova Lovačke organizacije Bijelo Polje je ranila mladog srndaća starosti ne veće od jedne godine, nakon čega su ga lovački psi sustigli i živog jeli dok su krivolovci posmatrali i snimali prizor iz filmova strave i užasa"
753 pregleda 9 komentar(a)
ubijeni srndać, Foto: Breznica
ubijeni srndać, Foto: Breznica
Ažurirano: 15.11.2018. 11:27h

Ekološki pokret "Ozon" iz Nikšića i Ekološko Društvo "Breznica" iz Pljevalja zatražili su od ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića da zbog, kako su naveli, potpunog javašluka i bezakonja koje vlada u lovištima koja su data na gazdovanje pojedinim Lovačkim društvima širom Crne Gore zabrani lov na teritoriji države u naredne dvije godine.

"Nakon eskalacije krivolova na području cijele Crne Gore poslednjih godina, a pogotovo na područjima i lovištima kojima gazduju Lovačka društva Bijelo Polje i Pljevlja, od ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja godpodina Milutina Simovića, tražimo da hitno reaguje na poslednji slučaj krivolova i donese odluku da se u Crnoj Gori potpuno zabrani lov na period od najmanje dvije godine, po uzoru na Republiku Albaniju, koja je zbog eskalacije krivovolova odlučila da na ovaj period zaštiti divljač od istrebljenja. Za vrijeme zabrane bi trebalo da se oblast lovstva i gazdovanje sa divljači potpuno i adekvatno uredi i da se obezbijede bar minimalni uslovi za primjenu Evropskih propisa i standarda", navodi se u saopštenju NVO.

Kako su naveli poslednji u nizu slučajeva krivolova dogodio prošle nedjeljee u mjestu Gusino brdo na privatnom posjedu Šestovića i Potpara koje se nalazi na samoj granici Opština Bijelo Polje i Pljevlja.

"Grupa poznatih krivolovaca, članova Lovačke organizacije Bijelo Polje je ranila mladog srndaća starosti ne veće od jedne godine, nakon čega su ga lovački psi sustigli i živog jeli dok su krivolovci posmatrali i snimali prizor iz filmova strave i užasa. Ova grupa krivolovaca je odavno poznata kako policiji i lovočuvarima tako i građanima Vrulje, Mataruga i drugih sela koja se nalaze u blizini granice opština Pljevlja i Bijelo Polje i koji su svakodnevno prisutni u krivolovu na ovom području. Naime ova grupa je u nedelju krivolovila i ranila jednog srndaća kada je otkrivena na području Gusinog brda, uspjela je da umakne lovočuvarskoj službi iz Lovačkog društva Pljevalja. U krivolov su došli sa "golfom II" kotorskih registraskih oznaka sa kojim su i uspjeli umaći nakon ranjavanja srndaća. Jednom od trojice poznatih krivolovaca koji su učestvovali u ovom zločinu nedavno je oduzeto lovačko oružje, dok je jedan od druge dvojice krivolovaca sin inspektora Centra Bezbjednosti Bijelo Polje koji mu obezbeđuje zaštitu od procesuiranja i krivične odgovornosti za ovakve i slične zločine nad Zakonom zaštićenim i neduznim životinjama", navodi se u saopštenju "Ozona" i "Breznice".

Oni su predložili Simoviću da promijeni dosadašnju praksu da lovci u lovištima kojim gazduju postavljaju hranilice za divljač.

"Mi smatramo i predlažemo da je bolje da počnemo postavljati hranilice za lovce koji su očigledno gladni ili ubijanja ili mesa divljači. Mi smo spremni da im obezbijedimo i finansiramo od 5 do 10 kilograma mesa iz marketa u Crnoj Gori i da im ga damo, a da oni za uzvrat prestanu da ubijaju, muče i zlostavljaju životinje koje su prema našem važećem zakonodavstvu na svakom mjestu i u svako vrijeme zakonom zaštićene. Naše NVO već godinama unazad ukazuju na bezakonje i zloupotrebe u oblasti lovstva u Crnoj Gori i pokušavamo da na taj način skrenemo pažnju javnosti na uništavanje divljači na cijelom prostoru Crne Gore. Mnoge životinjske vrste su nestale usljed nekontrolisanog odstrela i nakon katastrofalnih požara gdje su desetkovana staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Jedan broj divljih životinja koji se nalazi na Evropskim crvenim listama ugroženih vrsta i čija je populacija svedena na biološki minimum, je nestala sa naših prostora zahvaljujući nekontrolisanom krivolovu i besomučnom ubijanju od strane nesavjesnih članova lovačkih društava".

"Ozon" i "Breznica" traže od Simovića da oduzme gazdovanje lovištem, i pokrene krivične i druge postupke protiv svih koji su "zarad ličnih interesa zloupotrijebili svoj položaj i svojim činjenjem ili nečinjenjem nanijeli nenadoknadivu i nepopravljivu štetu Crnoj Gori i njenim građanima".

"Zato tražimo da se ovaj slučaj krivolova do najsitnijih detalja ispita da se javnosti saopšte imena počinilaca i da se oni izvedu pred lice pravde, jer su javnosti poznata njihova imena kao i zlodjela koja permanentno čine na širem području lovišta kojim gazduje Lovačko društvo iz Pljevalja. Vjerujemo da Vam je poznato, a ako nije saopštićemo Vam, da je i ne postupanje i prikrivanje krivičnog djela kažnjivo djelo. Zato Vas pozivamo da shodno poziciji koju zauzimate u resoru koji Vam je povjeren na upravljanje, učinite sve kako bi konačno spriječili ovakve, na žalost sve češće incidente u crnogorskim lovištima", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: