Vanzemaljci su nam u stvari blizu, samo ih tražimo na pogrešnom mjestu

Naučnici sa Univerziteta Harvard i indijskog Tata instituta u Mumbaiju sada sugerišu da inteligentni život treba potražiti bliže, već u prostoru naše galaksije
109 pregleda 2 komentar(a)
Sunčev sistem, Foto: Space.com
Sunčev sistem, Foto: Space.com
Ažurirano: 11.01.2016. 20:16h

Gdje su ti vanzemaljci? Ako su planete tako redovna pojava u svemiru, a projekcije govore da bi trebalo da postoji i veliki broj planeta podobnih za život, zašto još nismo otkrili razvijene vanzemaljske civilizacije? Naučnici sve teže pronalaze razloge za Fermijev paradoks. Taj je paradoks očigledna kontradikcija između visoke procjene mogućeg postojanja vanzemaljskih civilizacija i manjka dokaza za to.

Naučnici sa Univerziteta Harvard i indijskog Tata instituta u Mumbaiju sada sugerišu da inteligentni život treba potražiti bliže, već u prostoru naše galaksije.

Međuzvjezdane civilizacije mogle bi se razviti u zasebnim sazviježđima koje okružuju našu galaksiju, objavili su naučnici Rozen Di Stefano i Alak Rej na skupu Američkog društva astronoma.

Zasebna sazviježđa nazvana Globularni klasteri su kružne grupe hiljada zvijezda koje orbitiraju galaksijama. Astronomi procjenjuju da postoji oko 150 takvih grupa zvijezda oko Mliječnog puta, a oko Andromede čak i 500.

Prije se ta sazviježđa nisu ozbiljno ni razmatrala kao potencijalni kandidati za inteligentni život jer se procjenjuje da njihove zvijezde imaju nestašicu metala, odnosno osnovnih elemenata za život kakav poznajemo poput ugljenika, kiseonika i gvožđa. Neki naučnici tvrde da globularni klasteri jednostavno nemaju prave uslove za razvoj planeta.

Ali, Di Stefano i Rej su optimističniji te tvrde da je prerano reći da ne postoje planete u sazviježđima van galaksija, prenosi IFLS.

Posljednjih godina se otkrilo da stjenovite planete mogu nastati i oko zvijezda koje nemaju puno metala.

Postoji i dodatni razlog zašto u globularnim klasterima dosad nisu pronađene planete - one su više hiljadu svjetlosnih godina udaljeni od Mliječnog puta i direktno posmatranje je otežano.

Udaljenosti među zvijezdama unutar globularnih klastera su puno manje, nego što je slučaj sa našim Suncem i njegovim zvjezdanim susjedima. Najbliža zvijezda Suncu je Proxima Centauri, udaljena 4,7 svjetlosne godine, a u globularnim klasterima uobičajene udaljenosti su i po 20 puta manje. To znači da bi potencijalni život u tom prostoru mogao lakše i brže komunicirati, nego što je to slučaj unutar Mliječnog puta.

"Emitovati komunikaciju između planeta u takvom sistemu bilo bi poput slanja pošte između Evrope i Amerike u 18. vijeku. Međuzvjezdano putovanje bi takođe zahtijevalo puno manje vremena", uvjerena je Rozen Di Stefano.

Ideja je sigurno intrigantna, ali zasad se ipak radi tek o spekulacijama. Pitanje je ako se i pronađu planete u tim klasterima, kakve će biti.

24sata.hr

Bonus video: