Veliku jelku vozite na krovu

Teže paketiće ne stavljajte ispod zadnjeg stakla ili na zadnje siceve
1 komentar(a)
Jelka
Jelka
Ažurirano: 26.12.2017. 06:33h

Novu godinu i Božić teško je zamisliti bez jelke. Upotreba vještačkih jelki je široko rasprostranjena i preporučljiva radi zaštite šuma, ali ako se odlučite za pravu jelku u vidu sadnice, evo kako da je prevezete automobilom. U slučaju da se radi o velikoj jelki, umjesto da preklopite naslone zadnjih sjedišta i ubacite je u automobil, bolje je da je smjestite na krov vozila.

Korijen bi trebalo da bude usmjeren ka naprijed, a imajte u vidu da iza vozila drvo može da prelazi do metar. Da ne bi oštetila farbu, i da bi bila dobro fiksirana, božićna jelka treba da bude pričvršćena kaiševima. Kada pričvrstite jelku i krenete kući, izbjegevajte vožnju velikom brzinom. Sastavni dio praznika su i pokloni, a najbolji način da ih smjestite u automobil je da ih ubacite u prtljažnik, nikad u prostor ispod zadnjeg stakla ili na zadnja sjedišta. U slučaju naglog kočenja pri brzini od 50 km/h, težina se povećava za 25 puta, tako da paket od 30 kg dobija silu od 750 kg. Teže pakete stavljajte na podnicu prtljažnika odmah iza naslona sjedišta, a lakše na vrh.

Ne pretrpavajte se odjećom dok ste za volanom

U ovo doba godine zbog niskih temperatura često sijedamo za volan i ne pomišljajući da skinemo jaknu. Međutim, nije preporučljivo da vozite pretrpani odjećom. Bez obzira što će u početku da vam bude malo hladnije, treba da izbjegavate da nosite jaknu, kaput šal ili rukavice. Oni vas sprečavaju da se slobodno pokrećete i time ugrožavaju bezbjednost. Kada regulišete termostat klima uređaja na 22 stepena, u automobilu će uskoro da postane izuzetno prijatno.

Takođe, najbolji način da odmaglite stakla nije tako što ćete ih obrisati rukom ili krpom. Najbolje je da aktivirate funkciju odmagljivanja i uključite klimu na automatski način rada, I tako ćete eliminisati vlagu iz vazduha unutar automobila.

Bonus video: