Vertikalne farme, budućnost poljoprivrede?

Za pet godina usred svog kvarta mogli biste vidjeti zgradu u kojoj će se u savršenim uslovima gajiti zdravo povrće, bez ikakve opasnosti od grada, poplave ili mraza. To bi, logično, značajno smanjilo cijenu hrane.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 19:20h

Svakodnevne vijesti o širenju gladi i izumiranju cijelih sela mogle bi uskoro postati prošlost kada bi poslušali neke dobronamjerne naučnike.

U Južnoj Koreji je razvijen je sistem "Vertikalnih farmi" – poljoprivrednih zemljišta u obliku zgrade.

Idealni uslovi za rast

O ovoj ideji se raspravlja već godinama i ovakva zgrada je u Koreji već izgrađena. Zgrada izgleda kao neka moderna trospratnica. Unutrašnjost se sastoji od niza paralelnih hodnika obasjanih LED-svijetlima. Hodnici su tu kako bi odvojili staklene komore i omogućili lakše prolaženje pravim poljoprivrednim zemljištima.

Povrće koje su Južnokoreanci počeli da uzgajaju je bez pesticida, a dodatna pogodnost je što je potpuno nezavisno od vremenskih uslova ili ekoloških katastrofa. Već se pokazalo kako su prinosi višestruko veći nego na poljima.

Sunca doduše nema, već svjetlost proizvode spomenute LED svjetiljke, no sve ostalo je neuporedivo – statistički, dnevno se proizvede 125 glavica salate na prostoru od 450 kvadratnih metara. Sve biljke dobijaju jednaku količinu vode, a sistem konstantno održava idealnu vlažnost i temperaturu zraka.

Mogu današnji veliki proizvođači upropastiti ovu ideju?

Osim "zavjere" jakih proizvođača, kakva se navodno pojavila i u slučaju električnog automobila, realni problem ovakve "Vertikalne farme" mogla bi biti potrošnja struje, jer takva zgrada koristi veliku količinu.

Protivnici ideje već su izračunali, prenosi Dojče Vele, kako bi, kad bi SAD cijelu godišnju žetvu pšenice obavile kroz "vertikalne farme", sektor obnovljivih energija morao biti uvećan za 400 puta.

Koreanci s masovnom realizacijom planiraju krenuti za pet godina. Mikrobiolog Dikson Depomie sa Univerziteta Kolumbia je veliki zagovornik ove ideje, nakon koje bi vam moglo biti jasnije kakva nas poljoprivreda očekuje za dvadesetak godina.

Bonus video: