Više prijava na neželjena dejstva

U 2017. godini prijavljena su 234 slučaja. Neželjena dejstva ljekova najčešće prijavljuju ljekari
114 pregleda 0 komentar(a)
ljekovi, Foto: Shutterstock
ljekovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2018. 14:25h

Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) prošle godine prijavljeno je 234 slučaja neželjenih dejstava ljekova, što je za gotovo 50 odsto više u odnosu na 2016.

U izvještaju CALIMS-a piše da je broj prijava još značajno niži od stvarne učestalosti neželjenih dejstava, zbog čega ne mogu da donesu pouzdane zaključke o zdravstvenoj i ekonomskoj opterećenosti sistema tom pojavom.

Zdravstveni radnici i dalje najčešće prijavljuju neželjena dejstva ljekova. Tako su prijave stigle od 134 zaposlena u zdravstvenom sistemu, a 99 slučajeva su prijavile farmaceutske kompanije.

Od ukupno 182 spontano prijavljenih, sumnje na neželjeno dejstvo lijeka u 148 slučajeva prijavu je poslao ljekar, dok je 30 prijava CALIMS-u dostavio farmaceut.

Najveći broj prijava u 2017. godini su dostavili reumatolozi. U izvještaju piše da ljekari domova zdravlja (izabrani doktori za odrasle i pedijatri) takođe predstavljaju značajnu grupu koja uglavnom prijavljuju neželjena dejstva, putem informacionog sistema. Iz CALIMS-a su naglasili da medicinske sestre, odnosno tehničari nijesu prijavili nijedan slučaj neželjenih dejstava, iako su vrlo značajni radnici koji učestvuju u pripremi ili primjeni određenih ljekova.

U izvještaju piše da je 44 odsto prijava neželjenih dejstava ljekova ispunilo najmanje jedan od kriterijuma ozbiljnosti, kao što su smrt pacijenta, životna ugroženost, hospitalizacija, trajna ili značajna onesposobljenosti ili stanje koje zahtijeva hitnu intervenciju.

U najvećem broju slučajeva su kao kriterijumi za ozbiljnost navedeni klinički značajno stanje koje je zahtijevalo hitnu intervenciju i hospitalizacija ili produžetak bolničkog liječenja.

Veći broj prijava lani se, kao i prethodnih pet godina, odnosio na osobe ženskog pola, što je slučaj u Evropi i svijetu.

Bonus video: