Vlasnik iPhone telefona: Zašto ne bi trebalo da kupite iPhone 5

"Čak i zaljubljenik u iOS poput mene mora priznati da su konkurenti napravili dobar pomak posljednjih godinu dana"
98 pregleda 25 komentar(a)
iPhone 5, Foto: Mashable.com
iPhone 5, Foto: Mashable.com
Ažurirano: 16.09.2012. 08:15h

Spadate u onu kategoriju korisnika koja je jedva čekala da Apple predstavi novi iPhone? iPhone 5 je, bez sumnje izvrstan telefon, solidnog dizajna, tanji je i lakši od prethodnika, no to ne znači da je Apple sa njim napravio veliki korak u harverskom smislu.

Ako već imate iPhone, onda je svejedno da li ćete kupiti posljednji model, kaže novinar Kris Tejlor, navodeći da korisnici mogu za manje novca dobiti jednako dobar uređaj kod konkurencije.

"Postoji jedan ili dva Android telefona, pa čak i Windows, koji su vrijedni pažnje", navodi on u tekstu koji je objavio Mashable, gdje je naveo nekoliko razloga zašto ne bi trebalo da kupite novi iPhone.

Predstavljen iPhone 5 - Veći, tanji i brži sa savršenom kamerom >>>

"Čak i zaljubljenik u iOS poput mene mora priznati da su konkurenti napravili dobar pomak posljednjih godinu dana. Android 4.1, Jelly Bean, je mnogo bolji OS nego što je Ice Cream Sandwich ikad bio. Google takođe razvija svoju verziju ličnog asistenta (poput Siri)", navodi Tejlor.

Kada je predstavljen 4S, kaže on, nije se mogao sjetiti nijednog Android telefona koji je bio vrijedan pažnje.

"Sada valja razmisliti o Galaxy S III, Nexus, a HTC One X modelima".

Tejlor navodi da bi u obzir uzeo čak i Nokia Lumia 920, Windows 8 mobilni telefon.

Da ne bude zabune - Tejlor je zaljubljenik u Apple proizvode i vlasnik je iPhone 4S, Apple telefona koji je predstavljen prošle godine.

Kao prvi razlog zašto korisnici ne bi trebalo da se zalijeću i kupe iPhone 5, on navodi novu verziju Apple operativnog sistema iOS6.

"Ako već imate iPhone 3GS, 4 ili 4S, jednostavno ćete moći da operativni sistem nadogradite čim on bude dostupan, 19. septembra. Nema potreba da zbog toga kupujete novi telefon".

"Šestica" bi, pored ostalog, trebalo da donese poboljšanje Siri aplikacije, kojoj će biti dodana podrška za neke nove jezike. Pored ostalog, Siri će biti u stanju da pokreće aplikacije, ali i da se pozabavi kompleksnijim zadacima kao što su rezervacija stola u restoranu ili čak čitanje filmskih kritika.

iOS6 donosi i bolju integraciju sa Facebookom. Poboljšan je i Safari, a Photo Stream će biti nešto nalik Instagramu pa će korisnici svoje fotografije moći da dijele i komentarišu sa prijateljima.

Tu je i aplikacija Passbook, koja će biti mjesto gdje korisnik čuvalozinke, ali i karte za bioskop, avion...

Tejlor podsjeća da je Apple spustio cijenu svog prethodnog modela, pa iPhone 4S, model 16GB, sada košta 99 dolara.

Apple otkupljuje stare telefone i daje popust na iPhone 5 >>>

iPhone 4S je stigao u Crnu Goru, cijena od 139 do 689 eura >>>

"I sam imam iPhone 4S, koji ima brži čip od prethodnog modela, kamera rezolucije 8 megapiksela je dobra, uostalom - i iPhone 5 posjeduje kameru iste rezolucije".

Tejlor predviđa da će se već dogodine u ovo vrijeme na tržištu pojaviti iPhone 5S, koji će biti samo poboljšanje nedavno predstavljenog modela.

"5S će skoro sigurno podržavati NFC tehnologiju beskonaktnog plaćanja, što se moglo desiti i sa iPhone 5, jednako kao što sada iPhone 5 ima podršku za LTE, što je lako moglo da se dogodi i sa 4S modelom", navodi on, podsjećajući da će iPhone 5 raditi na LTE mrežama u Evropi, SAD i Aziji, ali da je moguće da uređaj neće podržavati LTE mreže u svim državama.

Za korisnike kojima telefon nije najvažnija stvar na svijetu, Tejlor preporučuje da razmisle i o nabavci iPada ili iPod Touch uređaja - umjesto iPhonea.

Peta generacija iPod Toucha, predstavljena kad i iPhone 5, ima funkcije skoro jedna onima koje ima telefon, samo što nema mogućnost telefonrianja. Ipak, dodaje Tejlor, korisnik bi mogao da ostvari pozive koristeći aplikacije kao što je Skype, kada je zoni bežičnog interneta...

Pay-as-you-go VOIP telefonski servis je dostupan za iPad, preko 3G mreže. Nabavite jedne Bluetooth slušalice i to je to.

Osim toga, kaže Tejlor, možda biste mogli sačekati i 7-inčni iPad Mini, koji bi trebalo da bude dostupan sljedećeg mjeseca.

Bonus video: