Vozili smo novi Reno Trafik: Vedeta za odbranu titule

Kvalitet kabine, funkcionalnost, praktična rješenja, vozna svojstva i tvin-turbo motori novog francuskog kombija će dobro da zamisle rivale
278 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2014. 15:30h

Rovinj, Hrvatska - Sportisti kažu da je trofej lakše osvojiti nego odbraniti. Reno je u segmentu lakih komercijalnih vozila drži lider u posljednjih 16 godina, a tradiciju će pokušati da nastavi novom generacijom modela Trafik (Trafic).

Izgled novog kombija je u globalu ostao vrlo sličan. Osvježenje je stiglo u vidu dinamičnijeg prednjeg dijela gdje se ističu veliki, visoko postavljeni farovi.

U svakom drugom pogledu, Trafik je znatno poboljšan. Kvalitet enterijera, funkcionalnost, vozna svojstva i performanse motora su takvi da će rivali dobro da se zamisle.

Kad je riječ o nekim praktičnim rješenjima, Reno je zaista briljirao. Klijenti nijesu imali primjedbi na utovarni prostor kod starog trafika, pa su Francuzi odlučili da zadrže četvrtastu koncepciju.

Najveća razlika u odnosu na stari je to što je dužina veća za 21 cm (ukupno 5m). Od toga je 11 cm otišlo na utovarni sanduk, pa je zapremina povećana za 200 litara, na 5,2 m3.

Ono što je još važnije, sada je u trafik moguće poprečno staviti tri europalete. Za smještaj dužih predmeta, ispod sjedišta suvozača postoje otvori naprijed i pozadi. Kada otvorite zadnji, možete da zavučete cijev od 2,94m, a otvaranje prednjeg omogućava smještaj cijevi od 3.75m.

Zanimljiv dodatak je i krovna konstrukcija za smještaj materijala.

Inače, Trafik je dostupan i u verziji dužoj za 40 cm, u ponudi su i dvije visine, zapremina utovarnog sanduka ide do 8,6m3, a najveća nosivost je 1.269 kg.

Kad je riječ o motorima, u ponudi je dizelaš zapremine 1,6 litara u četiri nivoa snage, od 90, 115, 120 i 140 KS. Ova dva jača agregata su opremljena sa dva turbopunjača, što je presedan u ovoj klasi. Upravo ovaj tvin turbo od 120 konja je i najštedljiviji, a Reno deklariše prosjek od 5,7 litara.

Mi smo najviše vremena proveli sa najjačim motorom od 140 KS, koji troši samo par decilitara više. Nakon vožnje ovako motorizovanog neopterećenog trafika autoputem od Ljubljane do Rovinja, uvijek na ivici ograničenja brzine, putni računar je pokazivao oko 8 litara, što je vrlo povoljno za ovu kategoriju vozila.

Ovaj agregat odlično vuče u vrlo širokom opsegu obrtaja, jer mala turbina pumpa pri manjem gasu, a kada nagazite na scenu stupa veći turbopunjač. Vozač uživa u poziciji, koja je slična kao u malom autu, a ipak ima nadmoćan pogled na saobraćaj oko sebe.

Intenzivna testiranja su pokazala da su 1.6 dCi motori kod trafika besprekorni do 400.000 km. Ako bilo šta krene kako ne treba, tu je Renoova PRO+ mreža speciojalizovanih servisa za komercijalni program, a jedan od njih posluje u sastavu crnogorskog koncesionara Renoa, firme “Alliance”, koja najavljuje vrlo konkurentne cijene za trafik , kako u furgon varijanti, tako i za putničku verziju.

Mobilna kancelarija

Reno je od kabine napravio pravu mobilnu kancelariju. U bolje opremljenim modelima naslon srednjeg sjedišta može da se obori, a na njega može da se postavi držač za papire.

Moguće je naručiti i držač za mobilni telefon i tablet računar na centralnoj konzoli. Zanimljiv je i retrovizor ugrađen u štitnik za sunce suvozača koji potpuno otvara počled na ono što inače zovemo mrtvim uglom.

Kabina je osmišljena kao radno okruženje. Komandna tabla je izrađena od čvrste plastike prijatnog izgleda. Prostora za razne sitnice ima mnogo, čak do 90 litara.

Galerija

Bonus video: