Vozili smo "opel kroslend X": Pragmatični gradski SUV

Kroslend X je namijenjen porodicama sa aktivnim stilom života, kojima je funkcionalnost jedan od glavnih prioriteta kod vozila
220 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2017. 19:59h

Opel ima ozbiljne namjere da postane najozbiljniji igrač u B-SUV segmentu. Nakon moke X koja je već postigla veliki uspjeh, njemački proizvođač je lansirao još jedan komapktni SUV nazvan kroslend X (Crossland X).

Mi smo već imali priliku da probamo ovaj automobil na međunarodnoj medijskoj prezentaciji u blizini Venecije, a glavno pitanje na koje pokušavamo da nađemo odgovor je kakve su razlike u odnosu na moku?

Prije svega, prvi Opelov model koji je predstavljen otkad je ovaj brend pod okriljem PSA grupacije bi trebalo da bude funkcionalnija alternativa za moku X. Dok moka X ima robustan off-road izgled i opciju pogona na sve točkove, kroslend X je namijenjen porodicama sa aktivnim stilom života, kojima su prostranost I pragmatičnost najveći prioritet kod vozila.

Opel opisuje kroslend X kao urbani krosover. Sa dužinom od 4,2 metra, on je vrlo kompaktan i pogodan za gradsku upotrebu, a sa druge strane demonstrira najnoviju Opelovu dizajnersku filozofiju. Farovi sa karakterističnom grafikom u obliku krila okružuju masku u čijoj je sredini veliki Opelov logotip.

Zaštitne povrine u donjim djelovima karaoserije naglašavaju off-road izgled, ali pažljiviji pogled na oblik karosrije otkriva da se unutar nje krije prava porodična oaza. Dosta visoka linija krova kamuflirana je odvojeno ofarbanom površinom koja vizuelno razdvaja donji od donjeg dijela vozila.

Ubjedljivi oblici zadnjeg dijela, sa visoko postavljenim svjetlosnim grupama, potvrđuju SUV stav.

Ali i pored spoljašnjih nagovještaja, ne možete ni da naslutite koliko je svijetlo i prostrano unutar kroslenda X. Ovdje postaje očigledno da je dizajn vozila počeo od enterijera, i da je sve rađeno sa osnovnom idejom da automobil bude što funkcionalniji. Glavno obilježje enterijera su velike količine prostora, a zanimljivo je da i pozadi mogu da se smjeste čak i najviše odrasle osobe. Ovakav trend se nastavlja i u prtljažniku, koji prima 410 litara, što je 54 litra više nego kod Moke X. Kod viših paketa opreme moguće je klizati zadnju klupu naprijed nazad, što otvara mogućnost sa proširenje od dodatnih 110 litara.

Pored velikog gepeka, po kabini ćete naći još dosta korisnog prostira za smještaj raznih stvrčica. Tu su veliki džepovi u vratima, držači za čaše između sjedišta i pregrada ispred ručice mjenjača iznad koje možete da nađete i dva USB priključka.

Sve verzije su opremljene informaciono zabavnim uređajem sa displejom od sedam inča koji je kristalno jasan i jednostavan za upotrebu. Na njega je lako povezati i mobilni telefon putem sistema Apple CarPlay ili Android Auto, a tu je i Opelov inovativni On star sistem pomoći na putu.

Dostupna je i internet tačka za povezivanje, uređaj za bežično punjenje mobilnog telefona, a premijera u ovoj cjenovnoj klasi je i hed-ap displej.

Osnovni kroslend ima još i 16-inčne alu točkove, tempomat i LED dnevna svjetla. Enterijer krasi dobra izrada i inteligentan dizajn, iako kvalitet materijala nije na nivou astre, na primjer.

Iako je automobil rađen na platformi Pežoa 2008, koja je namijenjena prije svega za najviši nivo udobosti, inženjeri Opela su je naštelovali prema svom ukusu. Šasija je nešto tvrđa, pa se automobil u krivinama ponaša nešto sportskije od francuskog modela. Veća visina automobila čini vožnju relaksiranijom i ublažava neravnine, ali pod većim opterećenjem doprinosi i većem nagunjanju u krivinama.

Opel kroslend X je prije par dana stigao i u salon crnogorskog zastupnika, a cijena osnovne verzije je 13.950 eura.

Benzinci od 81, 110 i 130, dizelaši od 100 i 120 konja

Ponuda motora počinje sa atmosferskim trocilindarskim benzincem zapremine 1,2 litra koji razvija 81 KS. Slijede dva turbobenzinca iste zapremine od 110 i 130 KS, kao i dva turbodizela 1,6 od 100 i 120 konja.

Mi smo probali najsnažnije motore u ponudi, turbodizal od 120 KS i turbobenzinac od 130 konja. Očekivano, dizel sa lakoćom pokreće ovaj kompaktni automobil i vrlo je mali potrošač. Najjači benzinac se pokazao izuzetno agilnim i prefinjenim, a za ubrzanje do 100 km/h mu treba 9,1 sekundu. Čak i tokom vožnje autoputem u kabinu prodire vrlo malo buke od vjetra, kao i zvuka sa puta.

Galerija

Bonus video: