Vuković: Vlada hitno da osigura slobodu govora i nesmetan rad medija

“Vlada Crne Gore odgovorna je što godinama toleriše nezakonito djelovanje i ekspanziju neprofesionalizma u pojednim masovnim medijima ", smatra Vuković
121 pregleda 1 komentar(a)
Duško Vuković, Foto: Luka Zeković
Duško Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2018. 14:37h

Predsjednik Skupštine Media centra, Dragoljub Vuković pozvao je Vladu Crne Gore da hitno preduzme mjere kojima će osigurati slobodu govora i nesmetan rad masovnih medija u Crnoj Gori.

“Uslovi u kojima rade masovni mediji koje ne kontroliše vlast, uključujući i nacionalni javni servis, drastično su pogoršani u prethodnom periodu, o čemu, osim domaće stručne i laičke kritičke javnosti, svjedoče nedavni izvještaji Evropske komisije, Stejt Departmenta i Reportera bez granica”, navodi Vuković u saopštenju.

Dodaje da se najlošije ocjene u ovogodišnjem izvještaju Evropske komsije o Crnoj Gori odnose na medijsku sferu.

"Na žalost, ove ocjene se neozbiljno doživljavaju u Vladi čiji funkcioneri, poput Željka Rutovića, direktora Direktorata za medije u Ministarstvu kulture, smatraju da stanje nije loše jer Evropska komisija nije napisala da je u ovoj oblasti bilo nazadovanja”, navodi Vuković.

Vuković dodaje da, prema Ustavu Crne Gore vodi unutrašnju i spoljnu politiku i ima obavezu da svojim djelovanjem i javnim nastupima utiče na promjene u ponašanju javnih funkcionera.

“Pa i onih najviših, kao i novoizabranog predsjednika države, čije kvalifikacije o fašističkim medijima moraju biti osuđenje na nedvosmislen način. Vlada Crne Gore se ne može pretvarati da nije upoznata sa političkim nasiljem koje se vrši prema menadžmentu RTCG od strane predstavnika Demokratske partije socijalista u Savjetu nacionalnog javnog servisa, niti sebi smije dopustiti da javno upućuju neprimjerene kritike menadžemnetu RTCG o izboru gostiju, kvalitetu priloga o aktivnostima premijera, itd.” Vlada Crne Gore odgovorna je što se slučajevi napada na novinare i imovinu medija ne rješevaju godinama, čime se direktno ohrabruje novo nasilje prema medijima koje ne kontroliše vlast", smatra Vuković.

“Vlada Crne Gore odgovorna je što godinama toleriše nezakonito djelovanje i ekspanziju neprofesionalizma u pojednim masovnim medijima koji sprovode kampanje prema predstavnicima kritički orijentisanih kredibilnih NVO i lidera opozicionih partija. Vlada Crne Gore odgovorna je za to što nadležno Ministarstvo kuluture, koje treba da se stara o primjeni medijskih zakona, nikada nije pokrenulo izmjene propisa kojima se može uvesti red na medijsko tržište i zaustaviti po javni interes štetočinsko djelovanje Pink M televizije”, dodaje on.

Vuković smatra da Vlada svojim budućim djelima treba da pokaže da li radi u skladu sa Ustavom ili je samo "jedan u nizu klijenata moći koja leži u rukama šefa vladajuće partije”.

Bonus video: