Vuković zakonito oprostio takse preduzeću Čelebić

Prema optužnici SDT-a, Vukoviću se stavljalo na teret da je zloupotrebom službenog položaja budžet Glavnog grada oštetio za 1.662.250 eura, omogućavajući firmi “Čelebić” da ne plati komunalne takse za zauzimanje javne površine
227 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Piperović, Željko Vuković, Foto: Savo Prelević
Zoran Piperović, Željko Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2018. 10:19h

Apelacioni sud odbio je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva, i potvrdio presudu podgoričkog Višeg suda kojom je bivši administrator Glavnog grada Željko Vuković oslobođen optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj i kompaniji “Čelebić” otpisao više od milion i po eura komunalne takse za izgradnju tržnog centra “Bazar”.

To je “Vijestima” saopštio njegov branilac, advokat Zoran Piperović.

Advokat je istakao da nije ni očekivao drugačiju odluku, jer je postojao ugovor o privatno - javnom partnerstvu zaključen između Opštine i preduzeća “Čelebić”.

Ocijenio je da je Apelacioni sud zakonito i ispravno potvrdio oslobađajuću oduku Višeg suda.

“Koji je sadržao odredbu kojom se Glavni grad obavezao da suinvestitoru omogući nesmetam pristup gradilištu. Na osnovu te odredbe, ‘Čelebić’ je dva krana locirao na dijelu ulice - saobraćajnice tačno na mjestu gdje je to predviđela građevinska struka, o čemu je postojao elaborat sa nacrtanim dizalicama i opsegom manipulativne površine koja omogućava gradnju”, objasnio je Piperović.

On je ocijenio da je bilo evidentno da se TC “Bazar” ne bi mogao izgraditi da ti kranovi nijesu bili baš na mjestu gdje to predviđa građevinska struka:

“Jer da su bili van te površine, taj objekat ne bi bio gdje je sada, nego bi morao da se gradi na udaljenosti 30 metara od te lokacije. Uostalom, za to je dobijena i saobraćajna saglasnost nadležnog sekretarijata. I sve da nije bilo tako, za postojanje ovog krivičnog djela potrebno je da se u sudskom postupku utvrdi namjera okrivljenog da se nekome nanase šteta ili omogući dobit. U obimu svoga posla okrivljeni je imao pravo i da potvrdi i da preinači rješenje o visini takse, i nikako se to nije moglo dokazati, jer ničega u predmetu nije bilo što bi kompromitovalo Vukovića”.

Prema optužnici SDT-a, Vukoviću se stavljalo na teret da je zloupotrebom službenog položaja budžet Glavnog grada oštetio za 1.662.250 eura, omogućavajući firmi “Čelebić” da ne plati komunalne takse za zauzimanje javne površine.

Vuković je funkciju glavnog administratora obavljao dok je na čelu Podgorice bio Miomir Mugoša.

Bonus video: